tisdag 6 mars 2012

Rock Star (2001) - 5/6


Chris Cole (Mark Wahlberg) arbetar med att reparera kopieringsapparater och bor fortfarande hemma hos mamma. Det han lever för är musiken, specifikt glamrocken som produceras av hans barndomshjältar Steel Dragon med Bobby Beers (Jason Flemyng) i spetsen. Chris sjunger i hyllningsbandet Blood Pollution tillsammans med sina kompisar och kräver perfektion när det handlar om att efterlikna Steel Dragon. Chris storebror Joe (Matthew Glave) kallar honom tragisk; han har inte ens sina egna drömmar, bara någon annans. Chris vill vara Bobby Beers.

Och han får chansen. Efter en konflikt med Blood Pollutions gitarrist Rob Malcolm (Timothy Olyphant) kastas Chris ut ur bandet, men så ringer telefonen och i andra änden finns Steel Dragons gitarrist Kurt Cuddy (Dominic West). Kurt har hört Chris sjunga, Bobby Beers är på väg ut, och vill Chris ta hans plats? Chris tar med sig sin flickvän/manager Emily (Jennifer Aniston), flyger tvärsöver landet och visar vad han kan bakom mikrofonen. Plötsligt har han allt han någonsin kunde drömma om. Han är den nye Bobby Beers.

Managern Mats (Timothy Spall) förklarar för honom vad hans jobb egentligen är. Det handlar om att få kvinnor att vilja ligga med honom, så att män vill vara han, så att de köper hans skivor. Chris måste leva livsstilen, måste festa och droga och ha sex, måste bygga upp en fasad av att vara större än andra, coolare än andra, vildare än andra. Han säljer en attityd.

Rock Star är en rolig, medryckande, trovärdig fantasi om en uppfylld dröm och verkligheten bakom kulissen. Om den följer det händelseförlopp den rimligen måste följa så är det förlåtligt, för det fungerar. Vi känner med Chris när han upplever en sorts lycka som han föreställde sig men aldrig trodde på, och vi känner med honom när lyckan visar sig vara ihålig. Han ångrar sig aldrig, han sviker aldrig sin egen dröm, och Rock Star är befriande nog fri från pekpinnar och moralkakor. I stället har den modet att sluta på ett nedtonat men realistiskt sätt som får oss att känna att det ordnar sig för Chris Cole ändå. Nu har han sina egna drömmar.

1 kommentar:

Didst3r sa...

Kunde inte hållt med mer!