måndag 19 mars 2012

Forever Young (1992) - 4/6


Mel Gibson innan han blev galen och Elijah Wood innan han blev Frodo möts i en historia som fungerar om man ignorerar ett par logiska luckor och försöker låta bli att märka det tillrättalagda, sockersöta slutet som anstränger sig för att vara oväntat hjärtevärmande men bara blir förutsägbart manipulativt.

Gibson spelar Daniel McCormick, en karlakarl till testpilot som 1939 förlorar sin fästmö Helen (Isabel Glasser) i en olycka. Förstörd av sorg går han med på att delta i ett experiment; han ska frysas ner i ett år. Genom märkliga omständigheter glöms han bort och ligger kvar i sin frystank till 1992, då två pojkar leker i den övergivna lagerlokal där McCormick hamnat. De vrider på tankens kontroller och plötsligt öppnas luckan. Pojkarna flyr undan den halvvakne McCormick.

I tron att det är 1940 letar han reda på militären för att avrapportera, men de har aldrig hört talas om honom eller om experimentet utan avfärdar honom som en galning. I sina försök att få rätsida på världen letar han upp Nat Cooper (Elijah Wood), en av de två pojkar som råkade väcka honom, och träffar hennes mor Claire (Jamie Lee Curtis). Hon dras naturligtvis till McCormick, med hans Mel Gibson-ansikte, trettiotals-gentlemanna-attityd och beskyddarinstinkt.

Nats far är förstås inte närvarande så att McCormick kan bli surrogatfadern som lär Nat att flyga och ger honom visa råd. Både Gibson och Wood är duktiga skådespelare och den elvaårige Wood hittar precis rätt not att spela för Nat; scenerna dem emellan är filmens bästa. De bygger en trovärdig relation och när Nat senare i filmen gör allt för att hjälpa McCormick köper vi det. Nat Cooper är en modig pojke.

Det dramatiska problemet tillhandahålls i att nedfrysningsprocessens föryngrande effekt inte är permanent; McCormick åldras bit för bit i attacker och fruktar att han inte kommer att leva länge till. Tillsammans med Nat och Claire börjar han rota i sitt förflutna. Vad hände med hans vän Finley (George Wendt) som ansvarade för nedfrysningsprojektet och borde ha vakat över McCormick?

Forever Young är en söt liten berättelse, ett bra sätt att fördriva en ledig stund på. Elijah Wood är en bra storögd pojke full av förundran och Mel Gibson är en bra vänlig mentor. Inget dumt sällskap, på det hela taget.

Inga kommentarer: