måndag 29 augusti 2011

Hobo with a Shotgun (2011) - 1/6


Tarantinos dubbelfilm Grindhouse (i Sverige marknadsförd som två olika filmer, den underhållande Death Proof och den misslyckade Planet Terror) innehöll trailers för filmer som inte fanns, en genre där det är lätt för en skicklig filmskapare att tillverka något genialt. Se på de liknande sekvenserna i Tropic Thunder; de innehåller några av de roligaste ögonblicken i en film full av roliga ögonblick.

Grindhouses trailers var kärleksfulla, skamlösa, nostalgiska hyllningar till gångna årtiondens B-filmer. Tyvärr blev de så lyckade att de bara måste utvidgas till hela filmer, och då demonstrerade de tydligt varför vi gärna minns gamla B-filmer i allmänhet, men nästan ingen av dem i synnerhet.

En namnlös lodis (Rutger Hauer; i trailern spelades han av David Brunt) anländer till Hope Town, en plats som till och med lodisar borde kunna hålla sig borta ifrån. Staden styrs av den hänsynslöse gangsterbossen The Drake (Brian Downey) som dödar obehindrat. Husen är förfallna, gatorna är skitiga, människorna är elaka och ingen går säker.

Lodisen vill försöka leva på att klippa gräs men när han äntligen, efter mycken förnedring, fått ihop nog med pengar till en gräsklippare köper han i stället ett hagelgevär och börjar skipa rättvisa på sitt eget sätt. The Drake svarar med att bli ännu grymmare och tvinga stadsborna att döda lodisar. Snart utbryter fullt krig och vår lodis jagas av både skurkar och vanligt folk. Han vill helst lämna Hope Town tillsammans med sin nyfunna kärlek Abby (Molly Dunsworth), men The Drake tänker statuera exempel. Det hela utmynnar i en vansinnig slutstrid som tävlar med sig själv om att vara överdriven och fylld av orealistiskt våld.

Hobo with a Shotgun levererar precis det den utlovar: en lodis med hagelgevär. Den är en rättvis och väntad utvidgning av Grindhouse-trailern och har samma problem som 2010 års Machete, en film med samma ursprung: skämtet går ingenstans. Det är kul att se en lodis med hagelgevär i en medvetet överdriven trailer och tänka sig vilken usel film det hade varit om den hade funnits. Det är inte lika kul att se den usla filmen.

Inga kommentarer: