lördag 3 december 2011

Risky Business (1983) - 3/6


En gång i tiden en av världens största filmstjärnor, numera en skogstokig scientolog, men i början av åttiotalet var Tom Cruise bara ännu ett ungt snyggt ansikte som försökte ta sig in vid filmen. En av sina första huvudroller gjorde han i Risky Business, tre år innan han slog igenom i en av de mest homoerotiska mainstreamfilmer som gjorts.

En del av hans talang - som faktiskt finns, de märkliga riktningar hans liv har tagit till trots - visar han redan när han så ung spelar rikemansungen Joel som lämnas ensam hemma och av någon anledning inte gör det alla andra ungdomar gör under liknande omständigheter: ordna suparfest för alla kompisarna.

I stället dansar han ensam till hög musik och det krävs en djärvare kamrat till att få honom att göra något med sin nyvunna frihet. Det slutar med att han ringer en prostituerad som visar sig vara den brutalt vackra och av allt att döma extremt skickliga Lana (Rebecca De Mornay) som ger honom hans livs natt och sen begär $300 som betalning. Joel har inga trehundra, och så börjar eländet.

Innan filmen är slut har Joel kvaddat och reparerat sina föräldrars bil, varit utsatt för flera stölder men köpt tillbaka alltihop och förvandlat föräldrahemmet till en bordell för en kväll, men han har också i en gravt orealistisk vändning blivit tillsammans med Lana och se på fan om han inte kom undan med alltihop. Nu ska han med Lana vid sin sida bli toppstudent på Princeton och går en lysande framtid till mötes.

Risky Business fick på sin tid fantastisk kritik men jag har svårt att se dess storhet. Joel är en osannolik karaktär som aldrig blir trovärdig, varken som bortskämd tonåring eller som yngling i en igenkännlig jobbig situation (den som inte upplevt något som åtminstone liknar det Joel går igenom har, vågar jag hävda, inte levt) eller som plötsligt slipad ung affärsman. Rebecca De Mornay verkar vara närvarande huvudsakligen för att iscensätta filmskaparnas sexfantasier; hon lyckas aldrig få mig att förstå varför Lana skulle vara intresserad av Joel som annat än inkomstkälla.

Det ska finnas ett annat och betydligt mindre positivt slut; det kanske hade gjort filmen bättre. Då hade den i alla fall varit sig själv trogen.

Inga kommentarer: