onsdag 21 december 2011

RED (2010) - 4/6


Frank Moses (Bruce Willis) är en före detta CIA-agent, numera pensionerad med statuskod RED: Retired, Extremely Dangerous. En vanlig dag är för honom att vakna, göra situps, och låtsas att inte ha fått sin pensionscheck så att han kan telefonflörta med sin pensionshandläggare Sarah (Mary-Louise Parker). Vi träffar honom på en ovanlig dag, då maskerade män dyker upp för att skicka så mycket ammunition mot honom att blypriset omedelbart tog ett skutt uppåt.

Som den tuffing han är överlever han, besegrar sina angripare, och börjar rota. Varför vill någon plötsligt döda en föredetting som han? Vi vet inte mycket mer än William Cooper (Karl Urban), den skicklige mördaren som får jobbet när metoden att skicka ett par dussin amatörer inte fungerade.

Moses plockar upp Sarah och börjar sedan söka upp sina gamla kollegor. Joe (Morgan Freeman) är den verklige veteranen; en åttioåring som fjärran från sina forna aktiviteter inväntar döden på ett ålderdomshem. Marvin (John Malkovich) är den paranoide; enslingen som har skapat sig en livsstil av att överleva i en värld där alla vill döda honom. Victoria (Helen Mirren) är den välanpassade; den som faktiskt lyckades att skapa sig ett riktigt liv även om hon ibland tar enstaka morduppdrag. Hon är en rutinerad mördare som på ytan verkar vara, tja, Helen Mirren. Ivan (Brian Cox), slutligen, är ryssen; en gång en fiende, numera en allierad, mest för att han har mer gemensamt med sina gamla motståndare än med kidsen som sköter ruljangsen nu för tiden.

Sarah hänger med som filmens likare, den karaktär som representerar oss själva. Det är genom hennes ögon vi får se aktiviteter som är helt normala för Frank och de andra men som kommer från en värld vi inte vet något om. Tillsammans följer de ledtrådarna, lägger pussel för att reda ut vad det är som pågår, och gör av med ofantliga mängder ammunition.

RED hade varit totalt förutsägbar om jag hade brytt mig om att försöka förutsäga den, men jag var för upptagen med att ha kul. Med en rollista som denna - Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Brian Cox, Ernest Borgnine, Richard Dreyfuss - kan man få ut rätt mycket underhållning bara av att titta på skådespelarna, och dessutom var det helt enkelt roligt att se alla de här pensionerade hårdingarna komma tillbaka till jobbet, gå igenom sina gamla minnen, och visa att gammal är äldst.

Inga kommentarer: