torsdag 29 december 2011

Angel Heart (1987) - 4/6


Harry Angel (Mickey Rourke innan han kraschade och kom tillbaka) är en privatdeckare i femtiotalets New York City. Han är en ganska typisk sådan, eller åtminstone en typisk sådan så som de porträtteras på film. Han är smart och duktig men har det ständigt knapert, trycks ner av en oresonlig värld och det förvånar ingen att hitta en flaska i hans skrivbordslåda.

Advokaten Herman Winesap (Dann Florek) kontaktar honom och ber honom träffa en betydelsefull klient i en kyrka. Klienten visar sig spelas av Robert De Niro i slickat skägg, långa men perfekt omskötta naglar och oklanderlig mörk kostym. Han heter Louis Cyphre. Angel, Winesap, Cyphre, och snart får vi träffa Epiphany Proudfoot och Toots Sweet. Folk heter sånt i den här filmen.

Cyphre berättar att han hade ett kontrakt med en musiker vid namn Johnny Favorite (som sagt), men Favorite deltog i kriget, fick mentala skador, och är nu försvunnen. Cyphre vill att Angel ska leta reda på Favorite.

En klassisk deckarhistoria tar vid. Angel rör sig trött från ledtråd till ledtråd, kontakt till kontakt, försöker nysta upp det besynnerliga mysterium han långsamt tar sig djupare och djupare in i tills det hotar sluka oss. Vi försöker hänga med, vilket går dåligt, men det gör ingenting för stämningen är kittlande otäck och vi vill se Angel närma sig lösningen även när vi börjar misstänka vilken den är.

Han hittar Favorites dotter, den ovan nämnda Epiphany Proudfoot. Hon spelas av den unikt vackra Lisa Bonet som genom sin roll i The Cosby Show fick ett rykte som goodgirl. Det ryktet gör hon sig av med i Angel Heart när hon har sex med Mickey Rourke i en mycket märklig scen som involverar en massa blod och en massa naken skönhet. Den lyckas vara både frånstötande och oemotståndligt erotisk, samtidigt som den ger ledtrådar till att det ligger mer i det här fallet än Angel kunde tänka sig.

Han blir inblandad i voodoo och magi, och det har Favorite också varit. Ledtrådarna finns där, men de är inte uppenbara medan vi är upptagna med att försöka reda ut handlingen. Och ändå faller allt på plats till slut.

Angel Heart tjänar enormt på en andra genomtittning när vi plötsligt förstår allt vi såg första gången. Som tur är så förtjänar den både den första och andra titten.

Inga kommentarer: