tisdag 12 februari 2013

Thor (2011) - 5/6


Det här väntade jag mig inte. Av allt jag hört hade jag fått intrycket att Thor var en av de sämre superhjältefilmerna, en feg och formulaisk historia som mycket försiktigt höll sig borta från minsta risk och såg till att med religiös trohet följa mallen, och dessutom misslyckades med att göra det på ett underhållande sätt.

I stället visade den sig vara en av de bättre superhjältefilmerna, i alla fall bland dem som aldrig har siktat på att bli nästa Dark Knight. Om den följer mallen är det med en väldigt lössläppt inställning till den och karaktärerna - särskilt skurken - är betydligt intressantare än de brukar vara. Handlingen är inte en simpel ursäkt för actionscener, men ändå försummas inte de senare. Thor är förvånansvärt bra men mer ändå: den är helt enkelt bra.

Titelns Thor (Chris Hemsworth) är baserad på, men inte identisk med, förfädernas åskgud från Asgård. Här är Asgård en av de nio världar som utgör kosmos; bland de andra finns Jotunheim, där Asgårds fiender frostjättarna lever, Vanaheim, Alfheim, Nornheim och förstås vår egen Jord. Asgårdagudarna är i själva verket främmande varelser med så avancerad teknologi att den från vår synvinkel förefaller magisk. Nej, jag tänker inte dra upp det där trötta Arthur C. Clarke-citatet, men det hade passat väldigt bra.

Thor är son till Odin (Anthony Hopkins), Asgårds härskare, och har uppfostrats till att ta över tronen när han är gammal nog. Hans kröning avbryts av att frostjättarna på något sätt tar sig in i Asgård för att stjäla tillbaka en kista som Odin tog från dem när han besegrade dem tusen år tidigare. Jättarna besegras av försvarsverken och Odin vill låta ärendet vila, men Thor nöjer sig inte med det. I stället leder han sina vänner Sif (Jaimie Alexander), Volstagg (Ray Stevenson), Hogun (Tadanobu Asano) och Fandral (Joshua Dallas), och sin bror Loki (Tom Hiddleston) till Jotunheim för att finna frostjättarnas kung Laufey (Colm Feore).

För att komma dit måste väktaren Heimdall (Idris Elba; Asgård är mycket mer etniskt mångfacetterat här än i de klassiska myterna) släppa igenom dem och han är tillräckligt nyfiken på hur frostjättarna tog sig förbi honom för att gå med på det. Men väl i Jotunheim går allting åt skogen, pappa Odin måste kliva emellan, och han är djupt besviken på sin impulsive son. Odin bestämmer sig för att Thor inte är redo att bli kung, och han skickas i exil till Jorden.

Där stöter han på forskarna Jane Foster (Natalie Portman) och Erik Selvig (Stellan Skarsgård). Här hade det kunnat bli riktigt dåligt; det finns inte mycket att göra med fisk-på-torra-land-scener och åskgud-på-Jorden-scener lät inte alltför hoppingivande. Men det fungerar faktiskt. Humorn träffar rätt, klichéerna hanteras varsamt, och Thors i och för sig förutsägbara karaktärsutveckling är inte bara ett alibi utan något som faktiskt rullar trovärdigt och ger filmen dess mening.

Ändå är det Loki som höjer Thor över genomsnittet. Ja, han är naturligtvis skurken. Det är uppenbart för alla som ser honom, som hör hans namn, som vet något om någonting, som har varit vakna, eller som sett Avengers. Men han är ingen trädocka, han är en riktig karaktär. Han är inte ond för ondskans skull. Jag är inte ens säker på att jag skulle kalla honom ond. I Avengers är han det, absolut, men då har han varit med om en del jävelskap och sånt kan förändra en åskgudabror. När vi tror att han ska sticka kniven i Thors rygg, då är han fortfarande lojal. Han har sina hemligheter och sina planer, men det finns sådant som är hemligt för honom och hans egna ränker växer fram i takt med att han lär sig. Jag förstår varför han gör det han gör, och han är ingen skurk från början.

Mot alla mina förväntningar tyckte jag om Thor, bra mycket mer än de flesta filmer Marvelmaskinen har producerat de senaste åren. Kanske var det inverkan från regissören Kenneth Branagh - och vem trodde att han någonsin skulle regissera en film baserad på en serietidning? - eller så kanske de bara hade tur med manus och skådespelare den här gången. Det spelar mindre roll. Det viktiga är att Thor är en bra film, inte bara ännu en rörlig seriefigur i en tid när de flödar i en till synes ostoppbar ström.

Inga kommentarer: