fredag 4 november 2011

Some Like it Hot (1959) - 4/6


Jag hade hört Some Like it Hots slutreplik långt innan jag såg filmen. Den var betydligt bättre inne i mitt huvud än den var i Joe E. Browns mun, men jag kan förstå varför den hamnade i panteonen Filmhistoriens Bästa Repliker.

Jag kan även förstå varför Some Like it Hot fick sämsta möjliga betyg av National Legion of Decency och ansågs som moralförstörande. Det hela gör mig väldigt glad att jag lever nu i stället, när Some Like it Hot är ganska tam och mindre upprörande än kvällsnyheterna.

Huvudpersonerna är två musiker, Joe (Tony Curtis) och Jerry (Jack Lemmon), som råkar se en gangstermassaker och därmed blir jagade män. För att hålla sig gömda samtidigt som de försörjer sig klär de ut sig till kvinnor och går med i en kvinnoorkester. Skamlöst, eller hur? Det är som ett helt annat århundrade.

Komplikationer tillstöter när båda två dras till orkesterns sångerska, Sugar Kane (Marilyn Monroe). Hon drömmer om att gifta sig med en miljonär, så Joe klär ut sig till rikemanssonen Junior och börjar uppvakta henne. Samtidigt får Jerry en egen miljonär, Osgood Fielding III (Joe E. Brown) och trots att Jerry bär på en hemlighet låter han bli att stöta bort den gamle mannen och deras kärleksaffär blomstrar.

1959 måste man vara väldigt försiktig men en film som denna men regissören Billy Wilder kunde inte låta bli - eller så såg han det som hela poängen - att lägga in små godbitar så fort han kom åt. Det finns sexreferenser utströdda överallt, som en påminnelse att Some Like it Hot kan låtsas handla om precis vad som helst, men den handlar egentligen om sex.

Handlingens detaljer är mer eller mindre ointressanta och du kan säkert lista ut de flesta av dem själv. Det viktiga är att Some Like it Hot har humor och charm även om den i dag huvudsakligen är intressant som historiskt dokument. Framför allt dokumenterar den Marilyn Monroe, denna filmens gudinna. Hon förtjänar varje uns beröm hon fått. Repliker hon upprepat hundra gånger säger hon som om hon precis kom på dem. Hon kysser kameran med ögonen, hon rör sig som en varelse från en annan och betydligt vackrare värld än denna, hon ser ut som en oskuldsfull flicka och förkroppsligat sex samtidigt.

Det sägs att Marilyn Monroe gick gatan fram med en intervjuare som förvånat påpekade att inte en enda förbipasserande la märke till att det var Marilyn Monroe som gick där. "Åh, vill du se henne?", sa hon och ändrade sin hållning, och plötsligt omringades de av fans. Det låter som en skröna och om den hade handlat om någon annan hade jag aldrig trott på den, men när det gäller Marilyn Monroe... Se Some Like it Hot och säg att du är säker på att det aldrig hände. Det här är hennes film.

Inga kommentarer: