torsdag 17 november 2011

Rambo III (1988) - 2/6


Så har djupt kan man sjunka. Från en lysande förstafilm via en hygglig andrafilm till en tredjefilm som bara kan beskrivas som ett försök att dra in pengar på en döende filmserie genom att använda namnen och bränna mer ammunition, kombinerat med ett politiskt budskap som på sin tid stank svulstigt och nu är direkt pinsamt.

Den här gången har John Rambo (Sylvester Stallone) flyttat till Thailand för att komma undan sitt förstörda liv. Han lever ett lugnt liv bland buddhistmunkar som han hjälper bygga ett tempel. På kvällarna deltar han i brutala kampsportmatcher för att dra in extra pengar ("and to satisfy my male craving to kill and win" säger Charlie Sheen i Rambo-parodin Hot Shots: Part Deux!, och det är nog inte långt ifrån sanningen för Rambo heller).

Överste Trautman (Richard Crenna) kommer dit för att be honom om hjälp. Han ska leda ett förband in i det Sovjet-ockuperade Afghanistan och leverera militär hårdvara till rebellerna, och han vill ha Rambos hjälp trots dennes uppenbara PTSD. Rambo vill inte vara med längre, han har utkämpat sitt krig och nu trivs han hos munkarna. Trautman ger sig av ensam, men kan inte klara sig utan Rambo och blir tillfångatagen.

När Rambo får veta vad som hänt hans gamle vän vill han hjälpa till. Han varnas att han opererar utanför lagen, att USA kommer att förneka all kunskap om honom och att han i största allmänhet är ensam. Han går med på det, reser till Afghanistan och börjar döda. Tillsammans med rebellerna ger han sig på den sovjetiska armén och det går som man kan vänta sig.

Till skillnad från de två första filmerna är detta en enda lång actionfest. Actionfester kan fungera fantastiskt bra men det kräver egenskaper - självdistans och humor är två bra ställen att börja på - som Rambo III helt saknar. Här ersätter man charm och hjärta med extra bly, och det kommer aldrig att ge liv till ett kallt koncept.

Däremot är det särdeles roligt att hjältarna i den här filmen är Afghanistans Mujahedin, fanatiska muslimska krigare som sedermera fick makten och, ja, ni vet hur det gick. När Rambo III släpptes stod det "This film is dedicated to the brave Mujahideen fighters of Afghanistan" i eftertexterna. Det gör det inte längre.

3 kommentarer:

Killen med 1 st xbox. sa...

Kommer det bli en 1:a i betyd till 4:an imorrn? 4:an är ju faktiskt bäst efter 1:an.. jag vet att du invänder dig mot detta, men du har fel!

Patrik sa...

Etta? Nej, så usel var den inte. Bra film? Nej, det var den inte heller.

Fortfarande bara en box sa...

Att tänka på nästa gång du gör en film om dagen i ett år blogg:

6 siffrig skala, du vet det, jag vet det, pressen vet det!