onsdag 19 oktober 2011

Under Siege (1992) - 2/6


Steven Seagals karriär är ett av den moderna filmhistoriens större mysterier. Karlen är en fundamentalt dålig skådespelare vars inkompetens tycks ha oändlig spännvidd. Hans nuna ligger ungefär lika långt ifrån prettyboy som den gör ifrån stilig karl och när det gäller hans stridsfärdigheter så kanske de en gång i tiden var imponerande i verkligheten (jag är skeptisk men inte heller en kvalificerad bedömare) men de har aldrig varit underhållande på film. Han verkar inte heller ha hållit igång dem; under flera år gjorde han direkt-till-DVD-film där actionscenerna till stor del bestod av klipp mellan en stillastående Seagal i olika ställningar. Och en gång i tiden hävdade IMDb att han var god vän med svenske kungen och att de brukade jaga vildsvin tillsammans.

Denne man blev på något sätt en framgångsrik actionhjälte trots att han såvitt jag vet aldrig förekommit i en bra film. Filmen som fräste igång hans karriär på allvar - Under Siege - är i alla fall inget undantag. Som kocken och före detta elitsoldaten Casey Ryback blir han fullständigt utspelad av Tommy Lee Jones som skurken Bill Strannix, och har ni någonsin hört ett mer skurkaktigt efternamn? Jones har i alla fall roligt med sin roll som hetsig, jeans-och-läderklädd, avfallen CIA-agent även om det är svårt att inte önska att han i stället spelade en iskall kostymbärare. Det vore en roll han skulle kunna rusa iväg med.

Strannix leder ett gäng legosoldater som kapar ett slagskepp där Ryback jobbar i köket eftersom Navy SEALs kastade ut honom. Ryback lagar mat fast han inte får eftersom den stora festmåltiden ska levereras med helikopter, och som straff stängs han in i frysen. När Strannix killar tar över skeppet klarar han sig därför och kan sätta igång med att leka John McClane. Jag är inget större fan av Die Hard men tar McClane över Ryback alla dagar i veckan. Bruce Willis såg i alla fall ut att ha roligt. Steven Seagal gör vad han kan med sitt enda ansiktsuttryck men det räcker inte. Till och med actionhjältar reagerar på omvärlden.

En lång rad actionscener följer, få av dem minnesvärda, och en hög militär hårdvara ställer till med explosioner. Till slut är det naturligtvis Ryback mot Strannix, kniv mot kniv, och Ryback lyckas döda Strannix på ett sätt som är både unikt och tråkigt, vilket man sällan ser. Och ja, det finns naturligtvis en snygg kvinna som Ryback får hångla upp i slutscenerna.

Det som räddar Under Siege från att vara outhärdlig är skurkarna, Tommy Lee Jones som festar loss i sin okarakteristiska roll och Gary Busey med sina outtröttligt galna ögon. Tack vara dem är det här bara en blek actionfilm, inte en plåga. Med en Bruce Willis eller Jason Statham i huvudrollen hade den rentav kunnat bli underhållande.

Inga kommentarer: