söndag 23 oktober 2011

Flesh Gordon (1974) - 4/6


Sex år innan den stora Flash Gordon-filmen med BRIAN BLESSED, Timothy Dalton, Max von Sydow och ett hyperenergiskt Queen-soundtrack kom denna mjukporrversion av trettiotalets Flash Gordon-serier. Den ger sig på grundmaterialet med en hejdlös, skamlös entusiasm och producerar en kärleksfull parodi.

Flesh Gordon (Jason Williams), Dale Ardor (Suzanne Fields) och doktor Jerkoff (Joseph Hudgins) är Jordens enda hopp när vår värld hotas av den onde kejsar Wang (William Dennis Hunt) från planeten Porno. Det är den nivån hela filmen befinner sig på, och det är ett mysterium att det fungerar så bra som det gör.

Flesh Gordon är nämligen riktigt rolig och om de erotiska scenerna framkallar fler skratt än erektioner så är det helt i sin ordning. Doktor Jerkoff är en klassisk filmvetenskapsman driven fyra steg för långt, kejsar Wang är en skuttande, flinande fåne och jag vill inte ens gå in på prins Precious (Lance Larsen).

Det här är den sortens film som det knappt går att tycka illa om. Dess effekter sattes ihop för en spottstyver, dess repliker består av simpla skämt förklädda till kvickheter, och varenda skådespelare är medveten om att detta förmodligen är det fånigaste hen kommer att utsättas för under sin karriär. Flesh Gordon ger sig på varenda kliché men är aldrig hatisk eller satirisk, bara oemotståndligt älskvärd.

Inga kommentarer: