söndag 9 oktober 2011

Porky's (1982) - 1/6


Tiderna förändras, och skönt är väl det. Det händer att jag ser och läser sånt som skapades för bara femton eller tjugo år sen och inser hur mycket bättre världen har blivit bara under min livstid. Vi gör fortfarande korkade kvinnofientliga sexkomedier, men de är i alla fall sällan lika dåliga som Porky's.

Titelns Porky's är en strippklubb som de sex huvudrollerna, elever på en high school i femtiotalets Florida, desperat försöker komma in på, huvudsakligen eftersom de hört att man där kan få tag på prostituerade. Särskilt oskulden Pee Wee (Dan Monahan) ser sex, oavsett omständigheter, som sitt livsmål men de andra fem ligger inte långt efter. De drar sig inte för något, och filmen står helt skamlöst på deras sida.

Handlingen, sådan den är, sätts i rörelse av att ägaren av Porky's, Porky själv (Chuck Mitchell), lovar killarna en fantastisk natt men i stället tar deras pengar och förödmjukar dem. De börjar planera sin hämnd, som kompliceras av att Porkys bror är den lokale sheriffen. Diverse bus försiggår och naturligtvis slutar det med att Pee Wee blir av med oskulden, om än på ett sätt som gör det omöjligt att dela hans triumfkänslor eftersom det inte är stenåldern längre.

Under tiden uppnås ytterst få skratt, då humorn i den här så kallade komedin till stor del bygger på att sex och könsorgan är roliga i sig, vilket de inte är. Filmen kretsar också helt runt de manliga karaktärerna och samtliga kvinnor är besynnerliga utomjordingar som saknar människostatus och därmed egenvärde. Som en kommenterare på Filmtipset uttryckte det: Jämfört med de här killarna framstår American Pie-gänget som asexuella radikalfeminister.

I dag är Porky's ett dokument från en döende era, men inte ens när dess tid var på sin höjdpunkt kan den ha varit särdeles rolig för någon som passerat tolvstrecket.

Inga kommentarer: