lördag 8 oktober 2011

The Day of the Triffids (1962) - 4/6


En meteorskur syns på himlen, hela Jordens befolkning tittar på den och dagen efter har de alla blivit blinda. Av detta kan vi dra slutsatsen att skuren antingen varade väldigt länge eller kom från alla håll samtidigt, samt att människor i den här filmens värld är betydligt mer intresserade av meteorskurar än människorna i vår egen. Bill Masen (Howard Keel) undkom blindheten endast genom att han låg på sjukhus med bandage över ögonen; det var tydligen en rimligare förklaring än att han bara låg och sov.

Stackars Masen tar sig ut i London och upptäcker att han är nästan ensam om att ha synen kvar. Som om det inte vore illa nog innehöll meteorerna dessutom sporer som nu utvecklas till enorma, rörliga, köttätande växter - triffiderna. Tillsammans med den tonåriga Susan (Janina Faye) försöker han fly från England men det är lika illa överallt.

Samtidigt följer vi vetenskapsgeniet Tom Goodwin (Kieron Moore) och hans fru Karen (Janette Scott) som försöker hitta ett sätt att besegra triffiderna. Den slutliga lösningen var nog inte originell ens 1962 och har tyvärr använts några gånger sen dess.

Trots allt detta är The Day of the Triffids ingen kalkon. Den hade en liten budget men lyckas se ut som om den hade en stor. Triffiderna fungerar fortfarande femtio år senare; visst är vi vana vid fotorealistisk CGI men det är något otäckt hos en obevekligt framkrälande modell. Den internationella blindheten må vara ett ganska desperat påhitt för att göra triffiderna hotfulla - mot seende människor förefaller de föga farliga - men det används effektfullt och skapar en kuslig stämning.

Om man har minsta intresse av eller kärlek för de klassiska monsterskräckfilmerna från femtio- och sextiotalen så är The Day of the Triffids i alla fall värd en titt. Den är ständigt underhållande, aldrig tråkig, och dess fel är inte större än de hos vilken modern megahit som helst. Om inte annat så är det intressant att se en av företrädarna till nutidens aldrig sinande ström av zombiefilmer. The Day of the Triffids ger oss en postapokalyptisk värld där de överlevande jagas av omänskliga monster. Här är de stackarna till och med blinda.

Inga kommentarer: