tisdag 10 mars 2015

The Guest (2014) - 5/6


Familjen Peterson förlorade sin son Caleb i kriget i Afghanistan. En dag knackar David Collins (Dan Stevens) på dörren. Han berättar att han tjänstgjorde tillsammans med Caleb. Han är artig och trevlig, och Calebs mamma Laura (Sheila Kelley) bjuder gärna in honom. När det visar sig att han inte har nånstans att bli av så erbjuder hon honom gästrum. Pappa Spencer (Leland Orser) och barnen Luke (Brendan Meyer) och Anna (Maika Monroe) är mer skeptiska men David vinner över dem.

Av denna korta inledning, titeln på filmen och det faktum att det är en thriller så tror du dig kunna ana resten. Och ja, i stora stycken har du rätt. Naturligtvis har David hemligheter. Naturligtvis är han inte den gode, vänlige man han verkar vara. Han löser familjens problem på våldsamma sätt och för in lite hårt kaos i barnens liv, men på ett sätt som gör att de vill ha honom kvar. Och det kan inte sluta väl.

Men samtidigt är The Guest inte fullt så enkel. David bär på ytterligare en nivå av hemligheter och hans handlingsmönster följer inte det fullt uppenbara. Det visar sig att det är något riktigt stort på gång, något som familjen Peterson inte ens kan ana och som David själv kanske inte ens kan uttrycka i ord.

The Guest faller in i sin genres mönster när det passar den och gör precis lagom mycket för att inte fastna helt och hållet i dem. Som jag brukar tjata om så finns klichéer av en anledning och det går att göra något underhållande och värdefullt av dem, vilket The Guest visar.

Det filmen verkligen saknar är de scener som klipptes bort på teststadiet, där vi får veta Davids hela bakgrund och vad det egentligen är som pågår. Vi får veta lite grann, skärvor av information, men sitter hela tiden och väntar på att få hela svaret.

De klipptes bort därför att både filmskaparna och testpubliken tyckte att det blev för mycket information. Okej, men då borde det ha klippts mer, så att vi aldrig börjar ställa frågorna som de scenerna hade besvarat. Nu är jag tokigt nyfiken när filmen slutar - och inte hjälper det att den traditionsenligt avslutas med en våldsorgie och en tvetydig sistascen.

Det ändrar dock inte att The Guest är en riktigt bra film, hjälpt av en mycket stark huvudrollsprestation från den för mig okände Dan Stevens. Hans David är en snygg, charmig, lågmäld varelse som väcker våra misstankar samtidigt som vi förstår precis varför alla tycker om honom. För den här filmen är han perfekt.

Inga kommentarer: