måndag 13 februari 2012

Fyra år till (2010) - 5/6


David Holst (Björn Kjellman) är folkpartiledare med konservativt kristen bakgrund och hade blivit statsminister om inte kristdemokraternas "småkristna, aborthatande jävla homofober" hade hamnat på 3,9%, åkt ur riksdagen och därmed gjort vänsterns koalition större än högerns. Han arbetar tätt ihop med sin fru Fia (Tova Magnusson, även filmens regissör) och sin närmaste man Jörgen (André Wickström) för att komma tillbaka i politiken och hindra sin en gång så starkt lysande stjärna från att dala ytterligare.

En dag stöter han på Martin Kovac (Eric Ericson), socialdemokrat på väg uppåt och närmaste man till den regerande statsministern (Jacob Nordenson) i riksdagshusets hiss och något får den yngre mannen att fastna i huvudet på honom. Han vet nog inte själv varför han går på miljöpartiets fest bara för att Martin kommer att vara där eller varför han går hem till Martin för att lyssna på musik och dricka vin. Han blir i alla fall förvånad när Martin kysser honom, och förmodligen ännu mer förvånad över att vakna hemma hos Martin morgonen efter.

Davids värld rasar samman. Han har en fru, en konservativ baptistfamilj, och sin politiska karriär inom högerblocket, och så har han plötsligt blivit förälskad i en vänsterman. En vänsterman som för övrigt har sin egen karriär att tänka på; statsministern vill ha honom till partisekreterare men då kan han inte gå omkring och sätta på folkpartister.

Trots allt detta inleder David och Martin en romans, en av de ärligaste som skildrats på svensk film, trots att skildringen sker ytterst sparsamt. Det är ingen filmkärlek, ingen perfekt flört, men ingen katastrof heller. Det är bara två människor som tycker om varandra och tillsammans upptäcker precis hur mycket, och hur mycket de är beredda att offra.

Det låter hemskt allvarligt, men det är det inte. Fyra år till är i grunden en komedi och det den försöker få oss att göra är först och främst att skratta, vilket den lyckas med. Wilhelm Behrmans manus är smidigt och charmigt och lyckas skapa komik utan att förråda den varma kärlekshistorien. Det som händer mellan David och Martin är på allvar och vi bryr oss om det. Vi lyckas bara ha roligt samtidigt.

Inga kommentarer: