onsdag 8 februari 2012

The Debt (2011) - 5/6


Sarah Gold (Romi Aboulafia) har skrivit en bok om det farliga uppdrag som 1965 utfördes av tre agenter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Två av dem är hennes föräldrar, Rachel (Helen Mirren i nutid, Jessica Chastain på sextiotalet) och Stefan (Tom Wilkinson respektive Marton Csokas). Den tredje är David (Ciarán Hinds respektive Sam Worthington), en plågad vagabond med hemligheter.

1965 tog de sig in i Östberlin där de slog sig ner under noggrann täckmantel för att spionera på och identifiera en gynekolog som de misstänkte var Mengeleklonen Dieter Vogel (Jesper Christensen), en massmördande koncentrationslägerläkare. Rachel går till honom som patient och låtsas att hon är en ung hustru som inte lyckas bli med barn. Under tiden lever hon med de båda manliga agenterna och finner sig utveckla känslor för dem båda, dock av helt olika slag.

När Vogels identitet är fastställd är det dags för den stora operationen då han ska föras ut ur Östtyskland för att ställas inför rätta. Det går hemskt fel och det slutar med att de tre agenterna tvingas hålla Vogel fången i sin lägenhet tills de hittar ett annat sätt att få ut honom. Filmens bästa scener följer, där Vogel försöker påverka sina fångvaktare och de försöker behålla lugn och heder i hans närvaro.

The Debt är både ett relationsdrama och en intensiv thriller. Det är en tämligen lågmäld film som byter karaktär när den närmar sig slutet, men den slutar aldrig vara tät och plågsamt närliggande. Den är samtidigt logisk och oförutsägbar, en sällsynt kombination av egenskaper, och den förstklassiga rollistan (Helen Mirren har väl aldrig varit annat än magnifik?) gör sitt till för att göra The Debt till en sällsynt engagerande thriller som jag har på känn att jag inte kommer att glömma.

Inga kommentarer: