söndag 18 januari 2015

Jack and Jill (2011) - 1/6


Adam Sandler har en tvillingsyster, och naturligtvis är skämtet att hon också spelas av Adam Sandler, och ser ut och låter och beter sig som en typisk Adam Sandler-karaktär, det vill säga helt outhärdlig. Tonen slås an redan under förtexterna med klassiska skämt om fisar och armhålehår.

Det blir inte bättre när tvillingarna vuxit upp. Jack är framgångsrik reklamkille i Los Angeles, gift med Erin (Katie Holmes) och har två barn (Elodie Tougne och Rohan Chand). Jill är singel och bor kvar i Bronx, i bostaden hon delade med deras mor tills hon nyligen avled. Varje tacksägelsedag åker hon till Los Angeles och hälsar på sin bror. För honom är det en prövning.

Den här gången bestämmer hon sig dessutom för att stanna över hanukkah och sen över deras födelsedag, och det driver Jack vansinnig. I hans försök att sysselsätta henne leder han in henne på nätdejting och hon får träffa Al Pacino, som Jack försöker få att göra en reklamfilm för Dunkin Donuts.

Pacino spelar sig själv i en dålig film, men det ser han tydligen inte som en anledning att ta det lugnt. Han fräser på med allt han har och gör det ännu uppenbarare hur utklassade de andra i filmen är.

Det besynnerliga är hur till synes öppna komedimål inte ens får några skott. Det hade varit kul om det bara var Jack som avskydde Jill och alla andra älskade henne, och han undrade varför han var den ende vettige i en galen värld. Det hade varit kul om alla avskydde henne utom en - Pacino, förmodligen - som därför fick spela den ende galne i en vettig värld.

Men Jill är avskydd av de flesta och så finns det vissa som tycker rätt bra om henne och hur det fungerar komiskt är oklart för mig, för filmskaparna, och för resten av publiken.

Happy Madison-gänget brukar tillbringa sina filmer med att sabla ner sina egna karaktärer och sen vänta sig att vi ska köpa den känsliga upplösningen i slutet. Så även här. Det är kanske inte lika illa som i Bucky Larson, men bara för att även helvetet har våningar.

Människor går och ser de här filmerna, så de kommer väl att fortsätta göras till Sandler pensionerar sig. Men de kommer alltid att vara ett mysterium för mig.

Inga kommentarer: