torsdag 14 augusti 2014

Cuban Fury (2014) - 4/6


Jag är rätt förvånad över att nån kom på tanken att låta Nick Frost spela salsadansör, men ännu mer förvånad över att det fungerar. Det finns visserligen en bakgrundshistoria som förklarar det, men i slutändan måste den korpulente Frost ändå sätta eld på dansgolvet till heta latinamerikanska toner.

Som liten var Bruce (Frost) en salsastjärna tillsammans med sin danspartner och syster Sam (Olivia Colman). De vann allt man kunde vinna, utom de nationella mästerskapen. På tävlingsdagen blev Bruce anfallen av översittare och det slutade med att han ringde sin tränare Ron (Ian McShane) och förklarade att salsa är för fjollor. Han dansade aldrig mer.

Som vuxen säljer han svarvar och arbetar ihop med den svinige Drew (Chris O'Dowd). När den vackra Julia (Rashida Jones) blir hans chef vill han närma sig henne, och ser chansen när han får veta att hon gillar salsadans. Fram med skorna, leta reda på Ron, så kör vi. Men Drew är förstås också ute efter henne.

Cuban Fury är en film som tar sin bergfasta formel och följer den utan ett ögonblicks skam. Den kryssar av kliché efter kliché utan att ens fundera på att ta sig utanför ramen. Man kan knappast göra en fantastisk film på det viset, det är svårt att göra en bra, men om man vet vad man pysslar med så går det utmärkt att göra en okej, underhållande film.

Det är precis vad folket bakom Cuban Fury gjort. Nick Frost är charmig, Olivia Colman är solig, Ian McShane går omkring och morrar som om han vore i en film som tog sig själv på allvar, Chris O'Dowd blir svinigare och svinigare, och Kayvan Novak som danskompisen Bejan droppar rolighet efter rolighet. Det är kul, det fungerar.

Inga kommentarer: