tisdag 29 juli 2014

Drive Hard (2014) - 2/6


Vad har hänt med John Cusacks karriär? Det är som om han försöker göra en Cuba Gooding Jr. En gång i tiden gjorde han filmer som Grosse Pointe Blank, Stand By Me, Being John Malkovich och High Fidelity och numera verkar det mest vara The Bag Man och Drive Hard. Visst, han är fortfarande en bra skådespelare, men han väljer manus där det inte spelar någon större roll. Snarare är det irriterande att se hans talang slösas bort.

Peter Roberts (Thomas Jane) är en amerikansk före detta racingförare och numera körlärare bosatt i Australien. En dag ska han ge en körlektion åt Simon Keller (Cusack), som visar sig vara yrkesbrottsling och använder Roberts som flyktbilschaufför.

Drive Hard följer dem när Keller rånar en bank och tvingar Roberts att köra runt honom medan de överlever utfyllnadsscener där de slåss mot gamla tanter, expediter, motorcyklister, skurkar och poliser. "Utfyllnad" är just det rätta ordet; de här scenerna har extremt liten inverkan på handlingen. Det behöver inte vara en dödssynd - se Interstate 60 - men det ska mycket till för att det ska fungera.

Det är inte vad Drive Hard levererar. Det är samma biljakter, samma flygande bly, samma kvicka repliker och samma pseudofilosofiska försök till karaktärsutveckling och emotionell handling. Visst, det är inte direkt tråkigt, ibland riktigt kul under korta stunder, men... har vi inte sett allt det här förut?

Inga kommentarer: