söndag 20 juli 2014

Wieners (2008) - 2/6


Människorna bakom Wieners har faktiskt talang och humor, och om de hade haft mer tid på sig hade de nog producerat en riktigt rolig film. Nu stoppade de i stället in en hög irrelevanta småscener utan annat syfte än att trycka in dålig smak, och de roliga bitarna räcker inte till för att rädda filmen.

Vilket är synd. När Wieners är rolig är den faktiskt riktigt rolig, och eftertextsekvenserna visar precis vilken sorts film Wieners vill vara. Den hålls tillbaka av all besynnerlig utfyllnad som bidrar med sexism, homofobi, och andra fräscha, festliga ämnen.

Den börjar inte lovande heller. 24-årige Joel (Fran Kranz) är tillsammans med sin flickvän med i TV-programmet Dr. Dwayne där Dr. Phil-parodin Dwayne (Darrell Hammond) övertygar flickvännen att dumpa Joel. Efter några veckors orakad depression kommer hans två bästa vänner - Ben (Zachary Levi) och Wyatt (Kenan Thompson) - för att släpa ut honom i den riktiga världen.

Wyatts stora dröm är att sälja korv och efter att tolv gånger ha nekats jobb på ett korvföretag tar han nu saken i egna händer, bygger en korvbil och bestämmer sig för att köra landet runt och ge bort gratis korv som en PR-gimmick. Ben och Joel följer med, och planen är att köra till Los Angeles så att Joel kan spöa upp Dr. Dwayne och därmed sluta vara en passiv förlorare.

Detta är på många sätt en klassisk roadmovie, med stopp på diverse ställen för att möta udda karaktärer, katastrofer av olika slag, och den slutliga ankomsten till målet. Vi känner till formeln och det handlar om hur den hanteras. Wieners gör det på ett mycket ojämnt sätt; när de tre killarna får skämta loss kan det bli riktigt bra, men däremellan måste vi stå ut med en hel massa skit.

Inga kommentarer: