torsdag 5 juni 2014

Zulu (2013) - 4/6


Tre sydafrikanska poliser - arbetsnarkomanen Ali Sokhela (Forest Whitaker), raggarkungen Brian Epkeen (Orlando Bloom) och den jämförelsevis normale Dan Fletcher (Conrad Kemp) - undersöker mordet på en ung kvinna. De växlar skickligt polisarbete med att hamna i vilda eldstrider med välbeväpnat motstånd medan fler mord inträffar och ledtrådar för dem till ett större sammanhang.

Samtidigt lär vi känna deras privatliv, med Sokhelas gamla mor, Fletchers fru och Epkeens exfru med ny karl, och deras respektive bakgrundshistorier avhandlas. Det hela utmynnar i en spektakulär actionsekvens där alla problem löses genom tillämpning av våld.

Nej, det är inte mycket nytt. Zulu försöker särskilja sig från massan av liknande filmer genom att utspelas i Sydafrika, ha en svart och en vit huvudrollsinnehavare, och spegla deras nutida situationer med vad som hände på apartheidtiden - Sokhela har minnen av att angripas av vita poliser och Epkeens far var en stor man inom det vita etablissemanget.

Tack vare duktiga skådespelare (vart har förresten resten av Forest Whitaker tagit vägen?) fungerar det hyggligt, men Zulu har bara inte tillräckligt för att lyfta. I slutändan är den en tillfälligt underhållande actionthriller, inget man ångrar att man såg men inget man minns heller.

Inga kommentarer: