tisdag 20 september 2011

Feature: Repliker som får vuxna män att gråta


När förståsigpåare börjar rota i filmer som får män att gråta dyker alltid bisarra val som Gladiator och Armageddon upp. Det enda som finns att gråta åt i Armageddon är att det går att stoppa in 140 miljoner dollar och få ut skit och om man gråter åt Gladiator är det för att den lyckades göra en så intressant tidsperiod så blek och tråkig.

Nej, vill du ha filmer med tårgaranti ska du lyssna på mig. Här har vi tre av mina toppval, filmer med varsin replik som aktiverar tårkanalerna. Om du har sett de här filmerna och inte känner någonting när du läser replikerna i fråga bör du donera din kropp till vetenskapen så att vi kan utröna hur man kan leva ett nästan fullgott liv med en kolbit i stället för hjärta.

Filmen: Field of Dreams
Handlingen: Ray Kinsella (Kevin Costner) är en nybliven majsbonde som plötsligt hör en mystisk röst ute i majsfältet. Han får för sig att den ber honom bygga en egen baseballplan och hans extremt förstående hustru Annie (Amy Madigan) låter honom rensa en massa majs för att få plats med den. Det får paret att riskera bankrutt, men baseballplanen drar till sig en närvaro av oförklarlig art.
Temat: Drömmar och vikten av att jaga dem. Ånger över sånt man gjorde och inte gjorde. Familjens betydelse och våra komplicerade relationer till den.
Repliken: "If you build it, he will come." Inte första gången. Inte andra heller. Den gången när vi till slut förstår vad det betyder. Du vet vilken gång jag menar.

Filmen: Babe
Handlingen: Babe (Christine Cavanaugh) är en griskulting som vinns av bonden Hoggett (James Cromwell) i en "gissa vikten"-tävling. Han tas till Hoggetts bondgård där han lär känna fårhunden Fly (Miriam Margolyes), ankan Ferdinand (Danny Mann), tackan Maa (Miriam Flynn) och katten Duchess (Russi Taylor). Babe får lära sig att varje djurart har sitt oföränderliga öde och att vänskap över artgränserna är dödfödd. Det vägrar han acceptera.
Temat: Mod. Att ifrågasätta gamla seder och våga utmana gränser.
Repliken: "That'll do, pig, that'll do." Mannen som i sitt liv yttrat färre ord än någon i publiken vet exakt vad han ska säga.

Filmen: The Iron Giant
Handlingen: En gigantisk, utomjordisk robot (Vin Diesel) kraschlandar i femtiotalets USA. Den hittas av Hogarth (Eli Marienthal) som blir vän med den och gömmer den på en soptipp där skulptören Dean (Harry Connick Jr.) förvandlar skräp till konst. Roboten jagas av onda militärer, Hogarths mamma Annie (Jennifer Aniston) oroar sig för honom, och det är något med roboten som är oroväckande. Farligt.
Temat: Fri vilja. Att resa sig över sitt ursprung och välja att bli något annat än det man är skapt för.
Repliken: "Superman." Järnjätten gör sitt val.

Ursäkta mig, jag har visst fått något i ögat.

Inga kommentarer: