måndag 12 september 2011

Julie & Julia (2009) - 4/6


"This movie is based on two true stories" och de kommer från två olika böcker. Den första är My Life in France som skrevs av den amerikanska urkändiskocken Julia Child (Meryl Streep). Hon flyttade till Paris när hennes diplomatmake Paul (Stanley Tucci) fick ett uppdrag där och ville inte leva som de andra välbärgade, uttråkade diplomathustrurna. Hon letade efter något att göra och hittade matlagning som ledde henne in på en kurs på Le Cordon Bleu. Hon började samarbeta med två franska kockar för att skriva en bok om fransk matlagning med den amerikanska marknaden som mål och slutresultatet blev hennes epokgörande kokbok Mastering the Art of French Cooking.

Den andra boken är Julie and Julia: 365 Recipes, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen och skrevs av Julie Powell (den oemotståndliga Amy Adams) som inte tycker om sitt liv. Hon skulle bli något stort och nu är hon en kontorsslav som tillbringar dagarna med att omväxlande bli utskälld och bringad till gråt av människor som har försäkringsanspråk efter World Trade Center-attacken 2001. Hennes vänner är affärskvinnor och journalister medan hon bor i en liten lägenhet ovanpå en pizzeria tillsammans med sin man Eric (Chris Messina). Han uppmuntrar henne att göra något med det matlagningsintresse som alltid är en tröst efter en hård dag, och det slutar med att hon bestämmer sig för att på ett år tillaga vartenda ett av de 524 recepten i Julia Childs Mastering the Art of French Cooking. Hon dokumenterar projektet i en blogg som till att börja med är ord utsända i tomheten men snabbt får en växande läsarkrets.

Filmen följer dessa två historier parallellt och ser till att belysa likheterna mellan Childs och Powells liv. Båda älskar matlagning, båda söker framgång inom det fältet, båda stöter på likartade problem som de måste ta sig förbi. Båda idoliserar dem som gått före dem; Julia Child ser upp till Irma Rombauer som publicerade The Joy of Cooking medan Julie Powell talar om Julia Child i religiösa termer. Julia finns där i köket hos henne, vakar över henne, talar till henne medan hon lagar mat.

Av de två historierna är det Julie Powells som engagerar mest, kanske därför att den innehåller mer än en intressant karaktär. Julia Childs man Paul tycks sakna personlighet; han tycker om allt men älskar ingenting utom sin fru, men henne älskar han å andra sidan gränslöst. Julie Powells Eric är lika passionerad som hon; han älskar sin fru men han älskar maten också, han älskar hennes framgång och inte bara för att han älskar henne. Samtidigt förvandlar Amy Adams Julie Powell till en oansträngt bedårande människa som det är helt omöjligt att inte charmas av, hur övertygad hon än själv blir om att hon är en bitch.

Meryl Streeps spel som Julia Child rör sig ständigt nära gränsen till parodi och korsar den ibland, men det kanske är omöjligt att spela Julia Child utan att ibland riskera att det blir parodi av det. Dessutom ger Julia Child, trots sina protester om motsatsen, ofta intrycket att hon är en uttråkad lyxhustru som letar efter något att fylla sina tomma timmar med. Julie Powell, å andra sidan, har ett djupt, brinnande behov av det här projektet. Det handlar inte om att döda tid; hon har knappt någon tid över till att börja med. Det handlar om att slutföra något och om att lyckas. Det är därför vi gärna följer henne ända fram, skrattar med henne, sörjer med henne och gläds med henne.

Inga kommentarer: