lördag 3 september 2011

Confessions of a Dangerous Mind (2002) - 4/6


Chuck Barris är nästan helt okänd i Sverige, men i sitt hemland USA är han berömd som skapare av och programledare för diverse lekprogram, framför allt The Gong Show och The Newlywed Game. Det lilla jag vet om honom målar bilden av en man som ser det som sitt jobb att vara en känd personlighet, känd för att vara känd, och om det måste skyfflas skitsnack för att han ska uppnå det så står han redo med skyffeln.

Det var nog så han tänkte när han skrev sin självbiografi Confessions of a Dangerous Mind och utan att det minsta dra på smilbanden hävdade att han under sin tid som programledare också var lönnmördare för CIA. När han följde med de vinnande paren från The Newlywed Game på deras vunna resor hade han också med sig en pistol i resväskan. Vid tillfälle smet han iväg, satte en kula i pannan på någon som CIA tyckte skulle ha det, och så kom han tillbaka och ingen märkte något.

Fullständigt struntprat, förstås (eller?), men Barris är en mästerlig lögnare och det är inte svårt att hitta människor som tror att han talade sanning i sin bok. Filmen tar den självklara ställningen att det är på riktigt och berättar historien som vilken sann historia som helst.

Sam Rockwell gör en minnesvärd insats som den komplexe Barris. Han är en kåt, oordnad, växelvis letargisk och hyperaktiv man som flyttar från plats till plats och drömmer om kvinnor och berömmelse. Han börjar sin bana som assistent till Dick Clark och lyckas på något sätt få finansiering till en TV-pilot för The Dating Game samtidigt som han inleder ett förhållande med Penny Pacino (Drew Barrymore). Den första versionen av The Dating Game kommer igång men läggs snabbt ner, Barris förlorar Pacino, börjar dricka och slåss, och det är då han träffar Jim Byrd (George Clooney; filmen var även Clooneys regidebut).

Byrd är CIA-agent och vill rekrytera Barris som mördare. Som programledare har han möjlighet att röra sig fritt runt om i världen och ingen skulle misstänka honom. Barris tar erbjudandet, The Newlywed Game startar, och Barris börjar döda.

Sam Rockwell är elektrisk att betrakta där han hasar fram genom Barris liv som en man som gör saker för att det verkar rätt just då och som aldrig kommit på tanken att säga nej. Jag kan bli programledare? Okej. Ni vill att jag ska skjuta människor? Okej. Drew Barrymore, du vill ligga med mig? Okej.

Det är en vild och löjlig historia berättad med ett gruvligt allvar, vilket var precis rätt sätt att närma sig det här materialet: en berättelse om ett berömt ansikte som CIA vill ha som mördare. Konspirationsteoretiker kallar det för "hiding in plain sight" och de har kanske en poäng. Inte ens efter att Barris erkänt alltihop tror jag på det.

Inga kommentarer: