fredag 9 september 2011

Batman & Robin (1997) - 2/6


När Batman & Robin var färdigfilmad men inte hade släppts sa huvudrollsinnehavaren George Clooney att han hade förstört Batmanfranchiset. Det visade sig vara väldigt förutseende av honom. Det skulle dröja åtta år innan vi fick en ny Batmanfilm, och då struntade den i de fyra tidigare filmerna och började om från början.

När man ser Batman & Robin är det uppenbart varför. George Clooneys Batman har rört sig så långt ifrån karaktären att det knappt finns något kvar förutom namnet och dräkten. Han är ingen mörk hämnare, plågad av minnena från sina föräldrars våldsamma död. Chris O'Donnells Robin har tydligen helt släppt taget om sina egna döda föräldrar och hans största problem är i stället att Batman inte respekterar honom som en vuxen superhjälte.

Alla former av drama har kastats åt sidan och ersatts av medioker komik. Clooneys och O'Donnells tjafsande för tankarna till en mindre förortsidyllisk version av sextiotalets TV-serie. Allting spelas på skoj, Batman är en mysfarbror i stället för en fristående rättviseskipare, och både teknik och stunts är så överdrivna att Batman & Robin hastigt passerar varenda gräns som Batman Forever skickligt höll sig nära men aldrig korsade. Där Batman Forever var distanserat rolig är Batman & Robin en parodi.

Väl utförda skurkar hade kanske kunnat rädda filmen och göra den till åtminstone småfestlig underhållning. Tyvärr får vi i stället Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger), ett blåhudat missfoster som måste hålla sin kroppstemperatur på noll grader (vilken skala det gäller är oklart) för att överleva. Han tillbringar filmen med att hosta ur sig usel ordvits efter usel ordvits, samtliga på temat köld, is och snö.

Mr. Freeze kan tydligen inte ensam bära filmen för Uma Thurman får rollen som Poison Ivy, en växtfanatiker som genom en bisarr incident förvandlas till en humanoid giftväxt med övernaturlig förförelseförmåga. Hon slår sig ihop med Bane (Jeep Swenson), en karaktär som i serietidningarna var såväl intelligent som superstark men här har reducerats till en anonym grymtande muskelhög. Inget av detta ger Batman & Robin en skjuts i rätt riktning.

Clooney visste tydligen vad han hade varit med om att skapa, och han fick rätt. Dock var han även med om att öppna fältet för Christopher Nolan som gjorde Batman Begins, och resten är historia.

Inga kommentarer: