måndag 19 september 2011

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986) - 1/6


Det den första Texas Chain Saw Massacre-filmen gjorde rätt gör uppföljaren fel, och vice versa. Tobe Hooper skruvar här upp komedin och blodet, och struntar helt och hållet i att försöka bygga upp spänning eller skrämma genom att inte visa snarare än att kasta allt i ansiktet på publiken.

Den mordiska, kannibaliska familjen från den första filmen är fortfarande igång, trots att det borde ställt till trubbel för dem när deras sista offer flydde från Leatherface (Gunnar Hansen i första filmen, här Bill Johnson) som stod kvar och skrek maktlöst på vägen. Nu har de dock flyttat från sitt fallfärdiga hem och slagit sig ner i ett underjordiskt komplex som matchar Moria.

De jagas av "Lefty" Enright (Dennis Hopper), en polis och släkting till några av de döda från den första filmen. Han har försökt reda ut deras försvinnanden sen dess men ingen lyssnar på honom. Radioprataren Stretch har råkat spela in ett dubbelmord utfört av Leatherface (offren ringde hennes program innan Leatherface slog till), Lefty får höra bandet och ber Stretch spela upp det i radion för att få ut hans budskap. Lefty och Stretch utgör mycket intressantare hjältar än något den första filmen hade att erbjuda på det området; tyvärr får de inte mycket att göra.

Stretch attackeras och lyckas undkomma Leatherfaces motorsåg i en otäckt psykosexuell scen som förmodligen har djupare undertoner än Hooper själv förstod. Hon hamnar i familjens underjordiska hem och Lefty dyker också upp där, själv beväpnad med åtskilliga motorsågar. Diverse bifigurer dödas på övertydliga, blodstänkande sätt och Stretch får visa att hon är tuff.

The Texas Chainsaw Massacre 2 försöker vara otäckare än originalet men har inte förstått vad det är som är verkligt otäckt. Det är inte blod och inälvor. Den försöker också vara roligare än originalet och lyckas något bättre, men det skapar bara en känsla av inkongruens. Den har i alla fall betydligt mer spännande karaktärer än den första, men det är inte ett högt mål att sikta på. I slutändan går det ganska jämnt ut.

Inga kommentarer: