onsdag 14 september 2011

Ghost World (2001) - 4/6


Ghost World handlar om livet och precis som livet är den omöjlig att sammanfatta. Häng med så gör jag ett försök.

Enid (Thora Birch från American Beauty) har precis gått ut high school. Hon är konstnärlig, kvick och smart, kanske för smart. Hon ser sig som annorlunda, så mycket klipskare än andra att de inte ens förstår när hon driver med dem. Hela skoltiden har hon hängt med sin bästa vän Rebecca (Scarlett Johansson), den enda som förstår henne. Allting suger och de hanterar det genom att vara konstant sarkastiska.

Nu när Enid och Rebecca äntligen är fria ska de naturligtvis bo tillsammans, men Rebecca verkar hantera den otäcka normala världen mycket bättre än Enid som är typen som får sparken första arbetsdagen. Trots att hon bara gjorde sin grej.

Seymour (Steve Buscemi) är en självbeskriven hopplös nörd, en man i fyrtioårsåldern som har en 1500 skivor stor LP-samling, inte har haft en flickvän på fyra år och som huvudsakligen verkar umgås med andra LP-samlare. Genom osannolika händelser träffar han Enid och en märklig vänskap spirar mellan dem.

Enid och Seymour har liknande problem. Han kan inte få kontakt med 99% av mänskligheten, och hon vill inte. Hon vill lösa hans problem genom att hitta en kvinna som inte är en fullständig idiot, men det verkar svårt. Han är inte säker på vad han vill, men han tycker om Enid.

Samtidigt sitter en gammal man (Charles C. Stevenson Jr.) och väntar på bussen på en nerlagd hållplats.

Ghost World puttrar på precis som livet, karaktärer möts och skiljs åt, förhållanden föds och dör, människor förändras och när det är över är ingenting löst. Ingen lever lycklig i alla sina dagar, men alla får i alla fall en chans.

Inga kommentarer: