tisdag 28 april 2015

Exists (2014) - 1/6


Eduardo Sánchez, mannen bakom The Blair Witch Project, filmen som populariserade den genre jag förmodligen avskyr mer än någon annan, har gjort en ny film i samma genre. Det är fejkdokumentär, handhållen kamera och ett förment otäckt monster. Föga överraskande är den urusel.

Bortsett från att den har samma problem som alla found footage-filmer - varför fortsätter han filma? etc etc - så är det som om den anstränger sig för att pricka in alla trötta skräckfilmsklichéer, inklusive "sex=död" och de traditionella karaktärstyperna. Exists är en oironisk, okritisk The Cabin in the Woods. Går det att tänka sig något tommare?

Historien utspelar sig - förstås - i en isolerad stuga i skogen där mobiltelefoner saknar täckning. Bröderna Matt (Samuel Davis) och Brian (Chris Osborn), Matts flickvän Dora (Dora Madison Burge) och deras vänner Elizabeth (Denise Williamson) och Todd (Roger Edwards) ska ut till stugan, som ägs av brödernas farbror, för att festa.

Redan på väg dit går det illa när bilen krockar med något som försvinner in i skogen, och de sen finner att vägen är blockerad av ett nerfallet träd. De tar sig ändå in till stugan och allt är frid och fröjd och fest - och filmande av kamerafetischisten Brian, som i en obegripligt tråkig scen får förevisa sin utrustning - tills någonting börjar dyka upp och smyga runt, och bröderna minns att deras farbror pratade om att något fanns i de här skogarna...

Jag ska sabba spänningen: det är Bigfoot. Ja, den kanske minst troliga av alla otroliga monstermyter som folk faktiskt tror på. Det är monstret som Eduardo Sánchez valde den här gången, och det blir precis lika lyckat som det låter.

Exists har knappt ett bra ögonblick. Det är aldrig trovärdigt, aldrig spännande, aldrig otäckt, aldrig välspelat. Kan inte den här filmen få vara spiken i kistan för kassa found footage-filmer? Vi har levt med trenden i femton år nu. Det borde vara nog.

Men det är i alla fall inte den svarte killen som dör först.

Inga kommentarer: