Den teknologiska singulariteten är den tidpunkt - förhoppningsvis nära förestående, jag håller tummarna för "inom min livstid" - när mänskligheten uppfinner sann artificiell intelligens som är smartare än vi själva. Efter det finns det ingen anledning för den tekniska utvecklingen att stanna av eller sakta ner eller ens göra något annat än att accelerera exponentiellt, för om vi kan skapa något smartare än vi är så kan det skapa något smartare än det är, och på den vägen är det. Sen blir det kall fusion och nanoteknologi och därmed i praktiken oändligt med energi och produktionskapacitet, och så har vi ingen anledning att ha en ekonomi och världen blir en utopi.
Det är i alla fall teorin. Det är förstås rätt svårt att visa på film - utopier är tråkiga och det är svårt att porträttera den utvecklingen - även om Transcendence i alla fall gör ett bra försök att visa hur världens förändring skulle kunna arta sig. Tekniken vi ser här skulle verkligen skapa en ny värld, och den utvecklingen visas upp gradvis, accelererande, med en hälsosam dos av tvivel insprängd.
Dr Will Caster (Johnny Depp) är en av de främsta forskarna på den artificiella intelligensens område. Det enda han bryr sig om förutom det är sin fru Evelyn (Rebecca Hall), hans koppling till världen.
När den teknikfientliga terroristgruppen R.I.F.T. attackerar AI-laboratorier runt om i världen är det bara Wills kvar som har en chans att nå några resultat inom de närmaste decennierna. Själv blir han utsatt för ett mordförsök men överlever, tills det visar sig att kulan var poloniumförgiftad. Han har dagar kvar att leva.
Det är Evelyn som kommer på lösningen och presenterar den för deras forskarvän Max (Paul Bettany). Det närmaste någon kommit sann AI var när de kopierade en apas sinne och laddade upp det till en dator. Evelyn vill prova samma sak med Will. Max invänder att det är omöjligt, om de missar minsta lilla grej är det inte Will längre. Är Evelyn förblindad av kärlek eller är Max trångsynt?
De försöker, och de lyckas. Wills kropp dör men hans medvetande lever vidar i en kvantdator. R.I.F.T. anfaller och försöker förstöra datorn men Evelyn lyckas kopiera Will till internet och själv fly. Tillsammans med Will börjar hon förändra världen.
Det finns så mycket härligt med Transcendence. Till att börja med är den både smart och rent visuellt vacker, vilket man kan vänta sig när regissören är Christopher Nolans favoritfotograf Wally Pfister. Johnny Depp, alltjämt en av mina favoritskådespelare, har hittat tillbaka från sina Jack Sparrow-karaktärer till något mjukt och genuint, men han gör det ändå tvetydigt och det är där vi hittar det riktigt bra.
Transcendence får mig hela tiden att fortsätta gissa. Är Will fortfarande Will? Är R.I.F.T. på rätt eller fel sida? Kommer det här att visa sig vara mänsklighetens välsignelse eller dess förbannelse? Kan man lita på FBI-agenten Donald Buchanan (Cillian Murphy) eller på den gamle vännen Joseph Tagger (Morgan Freeman)? Hur hamnar vi i den förstörda värld som visas under de första minuterna? Vi förstår alla sidor i konflikten, alla gruppers motiv, och vi vet inte vilken sida vi själva borde stå på. Fler filmer borde fungera så här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar