tisdag 25 november 2014

Needful Things (1993) - 5/6


Castle Rock är Stephen Kings fiktiva hemort, en småstad i Maine där flera av hans historier utspelar sig och många andra nämner. Det är där Cujo får rabies och det är där Gordon Lachance och Chris Chambers bor. Det är en sorts halvt idealiserad småstad där alla känner alla, sheriffen är hygglig och affärerna glider på som de alltid gjort.

Dit kommer den läskige Leland Gaunt, spelad av den läskige Max von Sydow, som öppnar affären Needful Things. Han säljer fantastiska saker. Saker som inte borde finnas, saker som är barndomsminnen, saker med otroliga förmågor.

Priset är bara delvis i pengar. Gaunt begär alltid en tjänst också. Det börjar som otrevliga men relativt harmlösa spratt men stegras till betydligt allvarligare saker, och alltid med en mörk baktanke. Gaunt vet mer än han borde, och framför allt känner han till alla de småbråk och motsättningar som finns i varje liten stad. Allting som kokat under ytan drar han fram i ljuset, alla hemligheter vet han att utnyttja. Och hans enda mål verkar vara att skapa död och kaos.

Mitt i detta finns sheriffen Alan Pangborn (Ed Harris) som måste känna sig som den ende vettige i en värld av galningar. Det är han som försöker hålla isär de bråkande och få ordning på Castle Rock igen. Därför är det också han som blir Leland Gaunts fiende.

Needful Things är inget speciellt på den tekniska sidan, även om Max von Sydow levererar betydligt mer talang än filmen har någon rätt att vänta sig. Det är funktionell regi och acceptabla prestationer. Men historien berättas effektivt, långsamt stegrande, och på ett sätt som borrar sig in i ryggraden. Det går inte att låta bli att känna igen sig och sin omgivning.

När filmen är slut finns frågor kvar att ställa - om inte annat så verkar Gaunt ha dragit ner på sin ambitionsnivå - men den följer en spännande tråd och slutar tillfredsställande. Max von Sydow må vara dess smala lycka men den hade varit bra även utan honom.

Inga kommentarer: