torsdag 20 november 2014

Left Behind (2014) - 1/6


Detta är en förfärlig film, baserad på en av allt att döma lika förfärlig bokserie, som grundar sig på ett missförstånd och vars koncept gör det mycket svårt att förstå hur vare sig film eller bok någonsin skulle kunna bli något annat än förfärlig. Jag har sett mycket dålig film men sällan har jag sett film vars blotta existens är så här svårförståelig.

Låt mig ta det från början. "The Rapture" är en specifikt amerikansk kristen trossats som bygger på en bokstavstolkning av en metafor i Första Thessalonikerbrevet och går ut på att en dag kommer Gud plötsligt att plocka upp alla troende till himlen och bara lämna oss otrogna hundar kvar. Detta betraktas som något högst praktiskt och ofta nära förestående - det finns företag som pysslar med Rapture-försäkring, avtal om att ta hand om husdjuren när husse tagits upp till himlen, och så vidare.

Ur denna soppa har det även fötts en bokserie som startade 1995 och hittills producerat tolv böcker av kristen propaganda. Själva the Rapture inträffar i början av den första och resten handlar om livet på Jorden efteråt.

Om du har minsta intresse av historieberättande - och annars vet jag inte vad du gör här - så rynkar du redan pannan. Vi pratar alltså om en predikande berättelse där alla de goda karaktärerna per definition försvinner precis i början och det enda vi sedan kan göra är att följa kräken medan de drabbas av allt de förtjänar, eller möjligen ha fruktansvärt tråkigt medan vi hänger med de goda upp till himlen. Hur kan man över huvud taget göra en vettig historia av the Rapture?

Det trodde jag inte var möjligt, och sen såg jag Left Behind, och nu är jag fan nästan säker. Det är en horribelt trist och meningslös sörja som försöker vara en katastrofthriller men misslyckas på varenda nivå som finns. Genom alltihop löper den grundläggande frågan om varför vi skulle bry oss om de här karaktärerna. De är dömda av Gud - och värre, av manusförfattaren - och även om de tar sig igenom just den här situationen så väntar bara att leva på en helvetisk planet.

Situationen är för övrigt ett flygplan som är i luften när the Rapture inträffar. Piloten är den otrogne Rayford Steele (Nicolas Cage, mannen med den mest tragiska karriären sen Cuba Gooding Jr), som precis innan start träffar sin dotter Chloe (Cassi Thomson) och dennes nyvunne kärleksobjekt Buck (Chad Michael Murray). De fastställs alla som imperfekta, och samma sak sker med passagerarna och flygvärdinnan Hattie (Nicky Whelan). De kristna karaktärerna hör vi mest talas om ur andras munnar, där de kallas irriterande, tokiga, besatta och så vidare.

Sen försvinner alla kristna, världen rasar samman, och det blir Rayfords jobb att landa planet (vilket det visserligen var innan också), och det är tänkt att vi ska trollbindas av hans försök att temporärt rädda liven på människor vi per definition inte ska tycka om, i alla fall inte för mycket, så att de kan leva vidare på en brinnande planet där, enligt de sista replikerna, eländet bara börjat.

Left Behind är en fundamentalt ogenomtänkt och hafsigt konstruerad röra vars publik jag har svårt att föreställa mig. Om man är både sadist och amerikansk fundamentalist och ändå inte blir besviken när offren lyckas och klarar sig - hoppsan, spoiler alert - så kan man kanske gilla den. Finns det en enda sådan människa? För resten av oss är detta något att undvika.

Inga kommentarer: