söndag 27 april 2014

The Bag Man (2014) - 2/6


Jack (John Cusack) är en hyrbrottsling som får ett jobb av den fruktade gangsterbossen Dragna (Robert De Niro i en prestation som han inte behövde sträcka några muskler för att producera). Han ska hämta en väska och ta den till ett visst rum på ett visst motell vid en viss tidpunkt. Han får absolut inte under några som helst omständigheter titta i väskan.

Efter ett litet hopp i tiden har Jack hämtat väskan och Dragnas underhuggare försökt döda honom men själv strukit med för Jacks hand. Han ringer Dragna som inte verkar tycka att en sån småsak är något att tjafsa om, och beordrar iväg Jack till motellet. Där barrikaderar han sig på rum 13 och inväntar rätt tidpunkt, men runt i trakten stryker en aggressiv dvärg (Martin Klebba), en poetisk knarklangare (Sticky Fingaz), en lilahårig strippa (Rebecca Da Costa) och motellets besynnerlige portier (Crispin Glover). För att inte tala om den lokala polisstyrkan.

Jack har ett jobbigt liv, och vi lever det genom honom. Tyvärr lever vi det på helt fel sätt. Vi blir lika irriterade som han på alla fanskap som stör honom hela tiden och medan deras beteenden blir allt mer besynnerliga börjar vi undra hur allting hänger ihop och framför allt vad Dragna egentligen pysslar med. Det är inte den sortens mysterium som vi blir nyfikna på, utan den sortens som vi bara vill bli av med en gång för alla, och när vi får det blir vi ändå besvikna.

Både Cusack och De Niro är helt bortslösade i den här filmen. De är talangfulla skådespelare som sitter fast i en handling som vill vara originell och quirky, vill vara spännande och fantasikittlande, men bara är taggig och jobbig. Till slut har det bara tjatats alldeles för mycket och jag har ställt mig alldeles för många av den sortens frågor som jag vill komma på efter att filmen är slut, om ens då.

Inga kommentarer: