lördag 10 september 2011

Batman Begins (2005) - 6/6


Detta är Batmanfilmen vi väntade på. Den respekterar sitt grundmaterial men håller det inte för heligt, vilket är rätt sätt att närma sig en över sjuttio år gammal serietidningsmyt. Serier och film är två vitt skilda media och vi möter dem med helt olika förväntningar och troströsklar. Vi accepterar saker i serietidningar som bara ser löjliga ut på film. Det finns repliker som ser coola ut i en pratbubbla men som inte en skådespelare i världen kan uttala utan att göra sig till åtlöje. Serietidningskaraktärer kan lugnt häva ur sig långa haranger under den bråkdel av en sekund som det tar att ducka. Det kan aldrig fungera på film, och det vet bröderna Nolan om.

Det de gjort är att ta Batmans essens och placera honom i en värld som ligger så nära vår som möjligt. Han är fortfarande ett geni och ett fysiskt praktexemplar, men sådana existerar. Han har till synes oändliga dollarresurser, men rika människor finns. Han är fortfarande besatt av sina föräldrars mord, men besatthet är på riktigt.

Bröderna Nolan drar sig inte undan de gnagande frågorna runt Batmanlegenden. Där Tim Burton bara accepterade att Batman fixar en dräkt och en bil och en underjordisk grotta tar bröderna Nolan sig tid att förklara hur det gick till. Var kom grottan ifrån? Hur lyckas Batman hålla sig oupptäckt? Hur lärde han sig att slåss som en hel legion med ninjor? Where does he get all those wonderful toys?

Batman Begins är även unik på det sättet att den var den första och hittills enda Batmanfilmen där hjälten var intressantare än skurken. Batman Begins handlar inte om Scarecrow eller Ra's al Ghul, den handlar om Bruce Wayne. Filmens första scener presenterar oss för Wayne (Christian Bale), denne psykiskt ärrade man som söker mening i en till synes nihilistisk värld av skuggor och ondska. Vi möter honom i ett asiatiskt fängelse där han verkar se ett värde i att bråka med de andra fångarna. En mystisk man vid namn Henri Ducard (Liam Neeson) dyker upp och säger sig vara talesman för Ra's al Ghul (Ken Watanabe), ledaren för League of Shadows.

League of Shadows är en tusentals år gammal organisation som rör sig utanför lagen. När en civilisation blir för dekadent och korrupt ser League of Shadows till att den störtas. De krossade Rom, antände Londons stora brand och startade Digerdöden i Europa. De kan träna Bruce Wayne till att kunna bekämpa de brott han efter sina föräldrars mord hatar så mycket. Han antar deras erbjudande och går igenom en hård utbildning under Ducard.

Under tiden håller hans hemstad Gotham City på att falla sönder. Maffiabossen Carmine Falcone (Tom Wilkinson) har total makt och bekämpas bara av några få ärliga lagens tjänare, såsom åklagaren Rachel Dawes (Katie Holmes) och polischefen Jim Gordon (Gary Oldman). Tillsammans med psykiatern Jonathan Crane (Cillian Murphy) håller Falcone på med en vidsträckt plan vars fullständiga natur länge förblir oklar för oss. Jonathan Crane har utvecklat en hemsk psykoaktiv gas som orsakar skräckkänslor, hallucinationer och, i stora doser, permanent psykisk skada.

När Bruce Wayne till slut kommer hem får han hjälp av familjens butler Alfred (Michael Caine) och den av familjeföretagets VD ogillade Lucius Fox (Morgan Freeman). Den senare har i princip fri tillgång till företagets forskningsavdelning där det finns gott om prototyper som en spirande superhjälte kan ha nytta av. Wayne får sin dräkt, sin bil, sina gadgets. Han blir Batman och börjar slåss för rättvisa och den lilla människan, redo att offra liv och kärlek för Gotham Citys svaga.

Batman Begins presenterar en imponerande rollista. Få filmer har tillgång till så här mycket talang: Christian Bale, Liam Neeson, Gary Oldman, Cillian Murphy, Morgan Freeman, Michael Caine. Var och en av dem hittar rätt melodi att spela inifrån sin roll. Lucius Fox avslöjar aldrig hur mycket han vet och förstår, Alfred är en konstant god närvaro, Jim Gordon är den förtvivlade ensamme gode polisen i en stad som ruttnar inifrån, Jonathan "Scarecrow" Crane är en psykopat som älskar att leka med mänskliga hjärnor, Henri Ducard är en hängiven anhängare av samma ideal som Batman men utan dennes moraliska regler, och Batman själv tvingar sig att vara övermänniska. Det är enda sättet för honom att motstå avgrundens blick.

Filmen tar all denna talang och skapar en historia som är spännande, fascinerande, meningsfull och medryckande actionfylld. Den tar tid på sig att berätta Batmans bakgrundshistoria och när jag såg den hade jag svårt att tänka mig en bättre Batmanfilm. Då visste jag inte att Batman Begins bara var uppvärmning.

Inga kommentarer: