tisdag 21 maj 2013

Snow White and the Huntsman (2012) - 5/6


Detta var en överraskning på så gott som alla plan. Jag väntade mig inte mycket av en allvarlig nyversion av Snövitsagan med Twilights Kristen Stewart i huvudrollen, och jag serverades ett alldeles utmärkt äventyr av den gamla ullen. Det här är en destillerad saga, en historia som vet varför sagor fungerar och vad man lugnt kan strunta i så länge man har klart för sig att det är just en saga man framför. Det är inte episk fantasy i Lord of the Rings-stil, där hela världen är upptecknad och uttänkt, utan en berättelse som lever i en egen bubbla, på sina egna villkor.

Grundhistorien är välkänd. En drottning sitter och syr när hon råkar sticka sig i fingret så att en droppe blod faller på den vita snön, och hon ber om en dotter med hud vit som snö, läppar röda som blod och hår svart som ebenholts. Bönen besvaras men drottningen avlider, och dottern - Snövit (Raffey Cassidy som barn, Stewart som vuxen) - lämnas ensam med sin far kungen (Noah Huntley). Han träffar en ny kvinna, den vackra Ravenna (Charlize Theron) som visar sig vara ond, skönhetsfixerad och i besittning av en magisk spegel som varje dag säger till henne att hon är skönast i landet.

Ravenna dödar kungen, blir själv drottning, och det är tydligen inte första gången hon gör den grejen. Hon spärrar in Snövit och börjar förtära vackra kvinnors ungdom för att själv förbli ung och vacker. Men när Snövit blir vuxen säger spegeln till Ravenna att det nu finns en som är skönare än hon, och att Snövit kommer att förgöra henne om hon inte äter sin styvdotters hjärta. Men då blir hon å andra sidan odödlig.

Ja, man måste acceptera att Kristen Stewart kallas snyggare än Charlize Theron, men det är inte första gången sådan dissonans uppstår. Varför är det egentligen så på TV och film att när en kvinna specifikt kallas enormt vacker är hon alltid mindre snygg än alla de andra kvinnorna?

Hur som helst: Ravenna skickar sin hängivne bror Finn (Sam Spruell) för att hämta Snövit från hennes cell, men flickan flyr ut i Mörka Skogen, en dödligt farlig plats. Finn lejer jägaren Eric (Chris Hemsworth), en av de få som vandrat genom Mörka Skogen och överlevt. Eric har förlorat sin hustru och går med på att jaga ner Snövit i utbyte mot att Ravenna väcker henne till liv igen. Det visar sig att Ravenna inte alls har den makten, och Eric och Snövit börjar samarbeta.

Och naturligtvis finns det ett gäng dvärgar med.

Snow White and the Huntsman fungerar väldigt bra som det den är. Effekterna är passande, skådespelarna lyckas hitta en allvarlig ton som aldrig går över för långt åt något håll, och därmed undviks både dysterhet och oavsiktliga skratt. Förhållandet mellan Ravenna och Finn får lite utmejsling, men inte så mycket att det tar över eller tar ifrån de två skurkarna deras svarta skurkhet. Snövit får utvecklas från rädd tonårsflicka till modig, stark kvinna och värdig arvtagerska till sina föräldrar. Dvärgarna, porträtterade av skickliga skådespelare som Ian McShane, Bob Hoskins (i sin sista filmroll), Ray Winstone och Nick Frost, är intressanta ingredienser som målar upp en bild av vad som hänt under Ravennas tid på tronen, bättre än hundra textskyltar. Jag vet många filmskapare som hellre hade valt det senare alternativet.

Framför allt fick den här filmen mig att inse hur mycket jag har börjat tycka om Chris Hemsworth. Både i bra filmer (Thor, Cabin in the Woods) och i dåliga filmer (Red Dawn) är han genomgående härlig att betrakta. Bakom det stereotypt snygga ansiktet döljer sig en skådespelare som jag alltid tyckt om att se och ser fram emot att se mer av.

Inga kommentarer: