söndag 19 maj 2013

The Net (1995) - 2/6


I The Net möts två av Hollywoods märkliga små egenheter. Den första är uppfattningen att datorer är magiska maskiner som kan göra precis vad som helst. Här handlar det om att med några knapptryckningar helt utradera en människas identitet och ersätta den med en brottslings.

Den andra är filmstadens tydligen fullständiga ovilja att göra något med oattraktiva skådespelerskor. I stället för att låta en ful kvinna spela en ful kvinna tar man en vacker kvinna och sminkar henne ful, om man ens orkar lägga ner så mycket energi på det. Annars tar man bara en vacker kvinna och låtsas att hon inte är vacker, som i Little Children (Kate Winslet som oattraktiv hemmafru), Easy A (Emma Stone som osynlig tönt) eller en hel hög filmer med Sandra Bullock där hon spelar en hopplös singel som drömmer om att nånsin träffa en kille. Jag undrar om Bullock själv nånsin haft det problemet.

I The Net tar hon det ett steg längre när hon spelar Angela Bennett, en ensam datornörd vars enda vänner finns på internet, trots att hon fortfarande ser ut som Sandra Bullock, och inte som Sandra Bullock ser ut när hon vaknar på morgonen. Hon bor i Venice (Kalifornien, inte Italien) men jobbar på distans för ett mjukvaruföretag i San Francisco. Hennes enda släkting är hennes Alzheimersdrabbade mamma (Diane Baker). Hon pratar så lite som möjligt med grannarna.

När hon åker på semester sitter hon på stranden med en bärbar dator (hightech 1995). Det är där hon träffar Jack Devlin (Jeremy Northam) som flörtar upp henne, förför henne och försöker stjäla en diskett hon fick från en arbetskamrat. Den visar sig innehålla en bakdörr till ett vida spritt säkerhetssystem (för sånt finns på disketter och ingen annan stans) men det tar ett tag innan Angela har tid att oroa sig för det. Efter en olycka ligger hon på sjukhus i tre dagar och när hon vaknar är alla hennes register raderade och hennes identitet ersatt med brottslingen Ruth Marx.

Detta är cyberterroristerna Praetorians verk; de erbjuder henne ett byte: disketten mot hennes gamla liv. Tydligen är de bra på säkerhetskopior. Men om de har så här magiska datorer, vad behöver de disketten till? Och hur kunde de redan känna Angela så väl att de visste att inte en människa med sinnet i behåll hade sett henne i verkligheten? Deras trick fungerar bara med en så isolerad person som Angela, så hur kunde de rimligen ha det i hölstret redan från början?

Jag antar att man får se The Net som en produkt av sin tid. 1995 var internet nytt och otäckt, datorer hade nyligen gått från något som fanns lite varstans men man aldrig egentligen brydde sig med till något som tydligen styrde allt och alla, och även om befolkningens genomsnittliga tekniska kunskap inte är vidare hög nu var den ännu lägre då. The Net försökte väl vara skrämmande för dem som inte begrep bättre, och av allt att döma fungerade det. Men har man minsta koll på någonting, en tendens att analysera ens lite grann, eller en önskan att få ut något som helst av en film förutom Sandra Bullocks obestridliga charm.

Inga kommentarer: