tisdag 10 september 2013

Take Shelter (2011) - 6/6


Det här är en sådan film som till största delen drivs av sin centrala skådespelarprestation, här genomförd av Michael Shannon. Han är ett fynd och jag har svårt att tänka mig någon som kunde varit ett bättre val att spela huvudrollen i Take Shelter. Liksom i Revolutionary Road rör han sig genom filmen som en skenbart vanlig människa men ständigt anas något annat under ytan. En vrede, kanske, eller bara en nästan handikappande oro, eller spirande galenskap. Han visar vilken fantastisk Zod han hade kunnat vara om den filmen förärats ett bättre manus.

Jessica Chastain är i den kvinnliga huvudrollen någon som till att börja med bara bildar bakgrund åt Shannon och hans karaktär och har visdomen att hålla sig till det och låta Shannon driva historien. Men när filmen närmar sig slutet bryter hon sig plötsligt ut och vi inser att det här inte bara är Shannons film; den tillhör Chastain också.

Den skuggfyllda historien utmynnar i en konfrontation mellan de två där Chastains karaktär uttrycker en ovanlig intelligens och insikt, och sedan följs det upp med en slutscen där alla ord är onödiga. Shannon och Chastain säger allt som behöver sägas med blickar och små, försiktiga huvudrörelser, samtidigt som de lämnar öppet för åtminstone tre tolkningar.

Men jag ska inte gå historien i förväg, och framför allt ska jag inte avslöja vad det är de två ypperliga skådespelarna tittar på när de utför detta avslutande kraftprov. Två timmars filmtid innan dess är Curtis Laforche (Shannon) en man som verkar ha allt han behöver: fru (Chastain), dotter (Tova Stewart), stabilt jobb, ett liv som hans vänner avundas.

Men han plågas av mardrömmar som får honom att vakna genomsvettig och andfådd. Drömmarnas innehåll förföljer honom i den vakna världen och får honom att bete sig på ett sätt som oroar hans nära. Han förvisar sin hund till bakgården, han slutar umgås med vänner, han drabbas av vaga, obestämbara sjukdomar. Och så börjar han bygga ut husets stormskydd, driven av en tornadorädsla som han med ansträngning håller under kontroll.

Skräcken som lurar kommer från hans mor (Kathy Baker), som levt på institution i tjugo år med diagnosen paranoid schizofreni. Är det samma sak som håller på att drabba Curtis? Det är vad han fruktar. Han läser böcker om mentalvård, försöker diagnostisera sig själv och söker hjälp hos familjens läkare som hänvisar honom till en terapeut. Han pratar med sin mor och söker ledtrådar, men hon har inga att ge. Curtis försöker ta sig igenom en värld där skuggorna nalkas och det inte verkar finnas någon flyktväg.

Take Shelter visar oss ett långsamt, realistiskt porträtterat mentalt sammanbrott. På många sätt är den en mer lyckad - om än mindre djärv - version av Clean, Shaven. Den närmar sig skräckfilmens område med sin långsamt och skickligt uppbyggda stämning av annalkande, stegrande fasa. Take Shelter är ett briljant samarbete mellan tre mycket skickliga människor: regissören Jon Turteltaub och hans två huvudrollsinnehavare. Den bevisar vad man kan göra med bara talang och fingertoppskänsla.

Inga kommentarer: