torsdag 19 september 2013

The Rite (2011) - 3/6


Den här filmen påstår sig bygga på en sann historia, och det stämmer i den meningen att det finns en man som påstår att ungefär det här hände honom. Och att hans egen förklaring på det är sann. Mannen är Gary Thomas, en av de katolska präster som genomgått Vatikanens exorcismutbildning, och hans berättelse blev grunden för boken The Rite: The Making of a Modern Exorcist. En gravt tillfixad och dramatiserad version av historien blev filmen The Rite.

I den är Michael Kovak (Colin O'Donoghue) en ung man som arbetar i familjens begravningsbyrå men vill ha ut något annat av livet. Han bestämmer sig för att söka till prästskola; om han sedermera inte vill bli präst (vilket för honom verkar sannolikt) så bara låter han bli att ta sina löften och så har han fått en gratis utbildning.

När det blir dags att ge sig av så kommer dock fader Matthew (Toby Jones) emellan. Han tycker sig se något i Michael och rekommenderar att han reser till Rom för att studera till exorcist under fader Xavier (Ciarán Hinds). Efter att ha fått veta att utbildningen inte alls vore gratis utan att han skulle vara skyldig hundratusen dollar om han inte blev präst, gör Michael som fader Matthew vill.

Väl i Rom är Michael genast besvärlig då han ställer alla de frågor som en vettig människa ställer när någon hävdar att demoner ibland besätter människor och att man blir av med dem genom godtyckliga ritualer. Fader Xavier skickar honom vidare till fader Lucas (Anthony Hopkins), en exorcist vars metoder är ovanliga. Kan han få ordning på fader Michael?

Det är inte särskilt svårt att gissa vart historien blir av sen, så jag ska inte gå igenom den närmare. The Rite är en välgjord film, Anthony Hopkins gör en bra insats, men det är svårt för mig att uppskatta ännu en film där den ende rationelle visar sig ha fel. Michael har bra förklaringar på allt han ser och exorcisterna kan inte besvara hans frågor, men det betyder ingenting när filmen måste följa sin standarddramaturgi och Michael måste se ljuset. Som ser jävligt mörkt ut härifrån.

Inga kommentarer: