tisdag 6 augusti 2013

The Guilt Trip (2012) - 4/6


Jag hade aldrig gissat att Seth Rogen och Barbra Streisand skulle ha nog med personkemi för att ensamma bära en komedi, men här är den. The Guilt Trip har inte mycket mer än deras samspel men de här två proffsen får det att räcka. Med ett bättre manus och ett mer utmejslat koncept hade den kunnat bli riktigt bra men den är klart njutbar som den är.

Seth Rogens uppfinnare Andy Brewster har utvecklat en - hoppas han - revolutionär rengöringsprodukt som han dock inte lyckas sälja in till affärskedjorna. Han reser fram och tillbaka för att nasa sin uppfinning, men förgäves. Efter ännu ett misslyckat försök hälsar han på sin mamma Joyce (Streisand). För att hon inte ska oroa sig säger han att det gick jättebra och att allting ska fixa sig för honom.

Under besöket får han veta att han döptes efter Andy Margolis, Joyces siste pojkvän innan hon träffade Andys far, och att Joyce fortfarande tänker på honom. Faktum är att hon hoppades att han skulle hindra hennes bröllop, men han dök aldrig upp. Andy spårar upp den fortfarande ogifte Andy Margolis och lurar med sig sin mamma på en roadtrip tvärsöver landet.

Huvuddelen av filmen rör den stundtals roliga, stundtals emotionella resan. Joyce och Andy har det komplicerade förhållande jag antar att det är omöjligt att inte ha med sina föräldrar, och det finns mycket de aldrig har sagt till varandra, mycket som bubblar och kanske vill ut. Samtidigt älskar de varandra men de har alltid funnits i varandras liv, eller åtminstone så länge att det knappt gör någon skillnad.

Nej, det är inget vansinnigt originellt ämne, men ämnen som upprepas om och om igen har oftast en anledning att upprepas. Vi känner alla igen oss i The Guilt Trip, även om den aldrig blir ett mästerverk i sin genre. Den blir bara rolig, gullig, mysig, och en film man lämnar med en varm känsla i magen.

Inga kommentarer: