söndag 18 augusti 2013

Olympus has Fallen (2013) - 5/6


Detta var en positiv överraskning. Visst, det är bara en actionfilm, en i mängden, men det är en bra actionfilm och de hål jag tyckte mig kunna peka ut fylldes igen ett efter ett. Olympus has Fallen är mycket smartare än den till att börja med verkar, och det är nog för att jag ska tycka om den.

Vår ensamme actionhjälte är Secret Service-agenten Mike Banning (Gerard Butler), som är livvakt åt den amerikanske presidenten Benjamin Asher (Aaron Eckhart) och en av dem som står honom närmast. Mike har också fått god kontakt med presidentens son Connor (Finley Jacobsen) och kan utan ansträngning växla mellan sin seriösa professionella roll och sin självpåtagna roll som cool storebror till Connor.

Allting ändras under en bilolycka där presidentens fru Margaret (Ashley Judd) dör. Mike var där och tog beslutet att rädda presidenten, och efter det står han inte ut med att se Mike. Ett och ett halvt år senare har Mike förflyttats till finansdepartementet och råkar vara med i Vita Huset när det händer.

Under ett möte mellan presidenten och den sydkoreanske presidenten Lee Tae-Woo (Keong Sim) anfalls Vita Huset av flygplan och marktrupper samtidigt som de två presidenterna förs ner i en underjordisk bunker. Huset faller snabbt, koreanska soldater tar kontroll över det, och den enda lösa tråden är Mike Banning och Connor, som fortfarande håller sig gömd någonstans.

De här scenerna är sådana som varenda actionfilm borde ta efter. De drar inte ut på sig så länge att man tröttnar på flygande bly och fallande män, de är inte förvirrade kulstormar, de bara visar vad som händer och ger oss insikt i både anfallarnas välplanerade effektivitet och försvararnas överrumpling.

Nere i bunkern tar sydkoreanska förrädare över och nu hålls presidenten som gisslan. Terroristerna kräver att USA ska dra sig tillbaka från Sydkorea, och samtidigt torterar de sina fångar för att få ur dem hemliga koder som kan användas för att stoppa en amerikansk kärnvapenattack. Under tiden är Mikes jobb att hitta Connor och sen ta itu med, tja, att rädda världen, medan han kommunicerar med representanthusets talesman Allan Trumbull (Morgan Freeman), som i brist på president och vicepresident styr landet.

Olympus has Fallen har en vettig handling, smarta karaktärer, och en bra blandning av action och mer meningsfyllda scener. Tight och välsnickrad skapar den spänning och ställer frågor som felfritt besvaras. När du är sugen på att se en actionfilm kan du välja något mycket sämre än Olympus has Fallen; den visar hur mycket bättre det blir när man lägger ner lika mycket jobb på manuset som på att slösa ammo.

Inga kommentarer: