tisdag 5 juli 2011

Water for Elephants (2011) - 4/6


Robert Pattinson håller på att bli en mycket intressant skådespelare att hålla ögonen på. Han gjorde en bra Cedric Diggory och den bäste Edward Cullen som fansen kunde hoppas på. I Remember Me var det hans jobb att göra filmen och det gjorde han; med den slog han sig ur "snygg-tonåring"-facket.

Nu ser vi honom i Water for Elephants, en film där han går upp mot veteranen Christoph Waltz som plötsligt blev världsberömd efter sin fantastiska och unika roll i Inglourious Basterds, och jag tror faktiskt att ynglingen avgår med segern.

Tidpunkten är 1931, platsen staten New York. Robert Pattinson spelar Jacob Jankowski, en ung son till polska invandrare. Depressionen har slagit till men i USA är ingen fattig om han bara har ett huvud mellan axlarna. Jacob har studerat till veterinär på Cornell och nu står bara sluttentamen mellan honom och yrkestiteln. Hans livsbana är utstakad och han älskar det.

Tragedi slår till när hans föräldrar dör i en bilolycka. Huset är intecknat och plötsligt står Jacob utan hem eller ägodelar. Han gör aldrig den sista tentamen; i stället blir han luffare och hamnar på en cirkus ägd och styrd av den brutale August (Christoph Waltz), som helst vill kasta honom av tåget. Jacob imponerar med sina veterinärkunskaper och får stanna.

August har en vacker, yngre hustru, Marlena (Reese Witherspoon). Det som händer mellan henne och Jacob är ostoppbart och ödesstyrt, men sätter dem båda i fara. Samtidigt anländer en elefant till cirkusen och Jacob måste få henne att kunna framträda, både för sin, cirkusens och elefantens skull.

August är en otäck varelse, mörk och våldsam, ständig redo med sina hårda metoder, vare sig det är mot sina anställda, sina djur eller sin fru. Hans inflytande tycks oändligt och på cirkusen är han en grå eminens som fruktas av alla. Man kan antingen lyda hans grymma order eller själv bli utsatt för dem. Marlena har sedan länge förlikat sig med det, men Jacob för in något nytt i hennes liv. Det kanske går att komma undan.

Det är en tjänlig historia och både Robert Pattinson som idealisthjälten och Christoph Waltz som den dunkle skurken levererar täta, kompetenta prestationer. Det som gör att filmen förblir bra i stället för fantastisk är att kärlekshistorien mellan Marlena och Jacob haltar, och jag tror att det beror på Reese Witherspoon. Hon är en utmärkt skådespelerska men Marlena är inte rollen för henne. Hon spelar Marlena som om hon kan visa sig vara en cynisk utnyttjerska som lekt med Jacob för sitt eget höga nöjes skull, och då förstår vi inte varför den så orimligt intelligente Jacob går med på det.

Water for Elephants är en gammaldags och charmig historia, utmärkt underhållning i två timmar och värd att se bara för spelet mellan Pattinson och Waltz, men inte den pärla den kunde ha varit.

Inga kommentarer: