onsdag 20 juli 2011

Dirty Dancing (1987) - 5/6


Året och 1963 och sjuttonåriga Frances "Baby" Houseman (Jennifer Grey) följer med sin familj till ett bergshotell där de ska tillbringa sommaren. Hon är en oskuldsfull rik flicka som vet att hon lever ett privilegierat liv och ömmar för dem som inte gör det. Till hösten ska hon läsa tredjevärldsekonomi och gå med i fredskåren; tills dess är hennes högsta önskan att träffa en kille som är som pappa.

På hotellet får hon sin första smak av det förbjudna när hon hamnar på hotellpersonalens fest, dit gäster absolut inte får vara med. Den lilla rika flickan släpps in i underklassens kretsar. Det dansas intimt, sexigt, hett, och Baby tittar på med stora ögon. Blicken fästs särskilt vid dansläraren Johnny Castle (Patrick Swayze) som efter att ha ifrågasatt hennes närvaro ger henne en kort lektion i mambons hemligheter.

Johnnys vän och danspartner Penny (Cynthia Rhodes) har blivit med barn och fadern är Robbie (Max Cantor), en servitör på hotellet som träffar Babys syster. Baby tror på det goda hos alla och försöker övertala Robbie att betala för en abort, men han läser Ayn Rand och ser det så att vissa människor räknas, andra inte.

Baby ordnar pengarna till aborten från sin far - hon berättar inte vad de ska vara till, och han litar på henne - men problemet är att Johnny och Penny måste uppträda den enda kvällen som aborten kan utföras. Det finns ingen ersättare, inte förrän Baby övertalas att försöka. Johnny och Penny har varit irriterade på hennes naiva optimism, men nu börjar de förstå att hon inte bara är en rik flicka som inte begriper hur världen fungerar. Hon är verkligen så god som hon verkar.

Johnny och Baby börjar hårdträna. De har mindre än en vecka på sig. Deras känslor för varandra spirar, växer, och kommer till ytan allt eftersom dansen blir närmare, intimare. De erkänner sin kärlek, men bara för varandra - Babys föräldrar skulle aldrig acceptera en fattig icke-jude som Johnny, och Johnny skulle förlora jobbet om det kom ut att han hade ett förhållande med en gäst.

Jag väntade mig inte mycket av Dirty Dancing och verkligen inte en äkta, rörande kärleksfilm med en trovärdig och varm romans. Baby och Johnny faller inte slumpmässigt för varandra. Vi förstår vad Baby ser i Johnny: han är förbjuden (en av de första gångerna hon ser honom får hon höra att han är strängt förbjuden att umgås med gäster), stark, beskyddande, annorlunda, och råkar vara en tokigt snygg dansgud. Han kommer från gatan, en värld hon aldrig sett.

Vad Johnny ser i Baby är inte lika uppenbart från början, men snart ser vi precis det han såg: ett obändigt inre ljus, en vägran att ge efter för rädsla. Baby är på sitt sätt lika tuff som gatungen Johnny, om inte ännu tuffare.

Dirty Dancing är det som händer när man tar alla de små tecken som betyder "kärlek" och sätter ihop dem. Filmen glider smidigt genom sin berättelse och säger med små gester mycket mer än den någonsin säger med ord. När historien når den punkt där vi kan gissa oss till allt som kommer att hända gör det ingenting längre. Vi är fast och vi ser fram emot varenda ögonblick vi kan förutsäga.

Nobody puts Baby in a corner.

Inga kommentarer: