torsdag 14 juli 2011

King David (1985) - 3/6


Bibeln har ett rykte som inte alls matchar dess innehåll. Det är ingen bok full av kärlek och djupa tankar, även om det finns lite grann av den varan också. Stora delar är våld och blod och mord, intriger och hat och hämnd, sex och våldtäkt, strid och krig och erövring och ännu mer blod och hämnd. Väldigt lite av detta material har visats på film trots att det finns stoff till en hel serie med actionfilmer.

King David är ett försök att råda bot på det. Richard Gere är David, den unge herde som med sin slunga dräper jätten Goliat och på så vis blir uppmärksammad av kung Saul (Edward Woodward). David blir populärare bland folket än Saul, som börjar hata den talangfulle uppkomlingen, men David har Gud på sin sida och det slutar med att han tar över tronen efter Saul. Filmen följer honom från modig yngling till konungafavorit till rutinerad krigare till kung tills hans sista ögonblick på Jorden.

King David fick ingen vidare bra kritik när den kom, huvudsakligen för att den så skarpt skiljer sig från vad vi är vana vid hos ett bibliskt epos. Vi vill se Max von Sydow som Jesus eller Charlton Heston som Moses, med sitt fina tal och sin perfekta utstrålning. Vi vill inte se yxor som klyver filisté-skallar, hur många sådana som än förekommer i den litterära förlagan. King David ger oss blod och mord och hymlar inte med det. De här delarna av bibeln är inte vackra så filmen är inte det heller.

Den döljer inte Davids sämre sidor, väldokumenterade i bibeln. Han åtrår och intrigerar, han stjäl en annan mans hustru, han spiller oskyldigas blod. Ingen bronsålderskung var en god man och det var inte David heller.

Tyvärr har den ett stort fel: rollistan. Bortsett från att alla utom David själv talar brittisk engelska (till och med den unge David) så övertygar de här människorna bara inte som tretusenåringar. Richard Gere ser ut som en framgångsrik advokat, inte en primitiv herde. King David utspelar sig i civilisationens tidigaste skede och emedan vi är vana vid att det förflutnas människor är bra mycket snyggare på film än de var i verkligheten så går King David alldeles för långt. Richard Gere hade inte överlevt till två års ålder i filmens värld och verkligen inte blivit krigarkung.

Inga kommentarer: