söndag 10 maj 2015

A Walk Among the Tombstones (2014) - 4/6


Ännu en actionthriller med Liam Neeson. Okej, den här liknar Taken mindre än de flesta men den hade likväl inte existerat i denna form om inte Taken hade funnits. Neeson är fortfarande en f.d. professionell hårding, numera frilansare, som opererar utanför lagen och löser problem med hjärna och nävar.

Den här gången heter karaktären Matthew Scudder och är hjälten i en lång bokserie av Lawrence Block. Matthew är en expolis och exalkoholist som numera jobbar som olicensierad privatdetektiv. Han går på AA-möten och där träffar han knarkaren Peter (Boyd Holbrook) som har ett jobb till honom. Peters bror Kenny (Dan Stevens) vill att Matthew letar reda på männen som kidnappade hans fru.

Matthews sidekick blir den hemlöse TJ (Brian Bradley, rapparen Astro), som pratar slang och kan datorer, och på superhjältars vis har en svag punkt. Jag har aldrig sett att det varit sicklecellanemi tidigare, dock.

A Walk Among the Tombstones är en kompetent men oremarkabel thriller. Skurkarna är nattsvart onda, Matthew är en tuffing med hjärta av guld, och hans uppdragsgivare spelar som bäst i gråzonerna. Vi varvar våld och jakter med scener där Neeson får lägga pannan i djupa veck och följa ledtrådar. Det funkar, till nittio procent för att det aldrig slutar vara roligt att titta på den genomprofessionelle Neeson, som ger allt i varenda roll.

Inga kommentarer: