söndag 12 oktober 2014

Evan Almighty (2007) - 3/6


TV-hallåan Evan Baxter (Steve Carell) bestämde sig tydligen en dag för att bli politiker, för nu har han valts in i kongressen och tar med hela familjen till Virginia för att vara nära Washington D.C. Hans fru Joan (Lauren Graham) och tre söner (Johnny Simmons, Jimmy Bennett och Graham Phillips) är skeptiska - även om de blir förtjusta när de ser det gigantiska palats Evan köpt åt dem - men för Evan är den politiska karriären det viktiga.

Han installerar sig på sitt nya kontor med sina assistenter Marty (John Michael Higgins), Rita (Wanda Sykes) och Eugene (Jonah Hill). Han hinner knappt anlända innan kongressman Chuck Long (John Goodman) vill ha med honom på ett lagförslag, och jobbet får honom genast att försumma sina söner.

Även om den exakta handlingen inte precis är av dussinkaraktär - Gud (Morgan Freeman) dyker upp och beordrar Evan att bygga en ark - så är den allmänna handlingen stöpt i en sliten form. Utanför detaljerna syns ingen originalitet till.

Det är synd, för när Evan Almighty bara siktar på att vara rolig så är den faktiskt riktigt rolig. Jag skrattade högt flera gånger, som när Evans kontor är fyllt av fåglar, eller under gnabbandet mellan Marty, Rita och Eugene. Det är talangfulla komiker vi har att göra med, och om det inte vore för den simplistiska sensmoralen och det klichéartade händelseförloppet så vore Evan Almighty riktigt bra.

Den är i alla fall betydligt bättre än sin kritik. Men så är det med uppföljare till kommersiellt framgångsrika men knappast konstnärligt imponerande komedier; de sågas hänsynslöst - nästan sadistiskt - och sen spelar det ingen större roll vad de faktiskt har att komma med.

Inga kommentarer: