torsdag 11 september 2014

The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello (2005) - 5/6


I den sepiatonade steampunkstaden Gothia lever Jasper Morello (Joel Edgerton) med sin fru Amelia (Jude Beaumont). Han är en luftskeppsnavigatör som hemsöks av minnen om ett hemskt misstag, hon är en välgörerska som tar hand om offren för en dödlig smitta som härjar i staden.

Gothias värld verkar vara en där luften tjänar samma syfte som vattnet i vår. Man färdas i luftskepp, det finns svävande öar och flygande fiskstim. Om det finns fast mark där så syns den aldrig till, och berörs inte med ett ord.

Jasper Morello går ombord på luftskeppet Resolution, kommenderat av kapten Griswald (Tommy Dysart) som inte vill ha Morello ombord men inte har något val; han har sina order. Ombord finns också doktor Claude Belgon, en biolog som har sina egna hypoteser om den mordiska sjukan och hur man ska kunna bota dem.

Det är en grå och i grunden nihilistisk historia som berättas, men den berättas på ett magnifikt sätt. Världen byggs upp med utomvärldsliga metoder. Karaktärerna är nästan bara silhuetter, en metod som en gång i tiden var vanlig men sällan syns till längre. Jag tänker på sagosekvensen i den sjunde Harry Potter-filmen som själv tog sin inspiration från den tecknade filmens barndom och det blir samma effekt: en lätt overklig, sagoliknande känsla som vilar över upplevelsen.

Det påstås att det här är den första av fyra delar och jag skulle gärna se de andra tre, men jag kan inte hitta några tecken på att de faktiskt har gjorts och inte bara drömts av filmskaparna. DVDn innehåller tydligen bara första delen och eftersom den kom för snart tio år sedan så är det nog inte lönt att hoppas på fler. Synd. Men om du vill se den här så finns den på Youtube.

Inga kommentarer: