söndag 15 januari 2012

Den fördömde - Andra kriminalfallet (2011) - 5/6


Rolf Lassgård är tillbaka som professor Sebastian Bergman, briljant psykolog, skitstövel och kvinnokarl. Han försöker lappa ihop sitt liv, bland annat genom att besöka en terapeut och förfölja den vuxna dotter som bara känner honom som skitstöveln Sebastian Bergman. Som en del i sitt självfixningsprojekt vill han jobba med polisen igen, men han har slut på tjänster att kassera in från gamle kompisen Torkel Höglund (Tomas Laustiola).

Hans räddning kommer när det visar sig att mannen som Höglund och de andra på Rikskrim jagar är en seriemördare. Då behövs Bergman och han får en kort genomgång av vad det är de slåss mot. En man som tydligen väljer kvinnor på måfå. Han klär dem i nattlinne, binder dem, lägger dem på mage, våldtar dem och mördar dem.

Det hela påminner väldigt mycket om tillvägagångssättet hos Edward Hinde (Niklas Falk), en seriemördare som Bergman fick fast femton år tidigare, skrev två böcker om, och blev berömd på. Hinde sitter fortfarande inspärrad men har han inspirerat någon? Bergman upptäcker en koppling mellan sig själv och morden, och inser att det är värre än så. Han börjar misstänka att Lecter-wannaben Hinde har planerat alltihop, just för att komma åt sin nemesis Bergman.

Medan den första delen var en deckarhistoria där poängen var att hitta mördaren så får man i andra delen rätt tidigt veta vem mördaren är. Det handlar inte om "vem gjorde det?" utan om "vad är det som pågår?", ett mycket intressantare mysterium. Bergman och Vanja Lithner (Moa Silén) brottas med Hinde för att få ur honom ledtrådar och det hela riskerar att förvandlas till en Silence of the Lambs-kopia, men det händer faktiskt aldrig.

Den fördömde - Andra kriminalfallet berättar i stället sin historia på ett uppfriskande klichéfritt och svårförutsägbart sätt och blir medlem i den lilla "uppföljare som är bättre än originalet"-klubben. Om det nu räknas med miniserier; jag har inte kollat reglerna på ett tag. Den bygger ut sina karaktärer, har en bättre och mer engagerande handling, släpper på formeln och resultatet blir riktigt bra.

Inga kommentarer: