måndag 9 maj 2011

Citizen X (1995) - 6/6


I tolv år härjade en mördare i trakten runt Rostov i Sovjetunionen. Han slog och knivhögg människor till döds, han skar sönder deras kroppar, han tog ut deras ögon, han vanställde deras könsorgan och han onanerade över dem. När han till slut greps anklagades han för över trettio mord och erkände ytterligare tjugo. När han hade lett polisen till mordplatser de ännu inte hade hittat lyckades man identifiera och bekräfta 53 mord, vilket gör honom till en av världens värsta seriemördare. Han dömdes och avrättades med ett pistolskott.

Han hette Andrej Tjikatilo och Citizen X handlar om jakten på honom. Den visar den plikttrogne, flitige Viktor Burakov (Stephen Rea) som börjar som kriminaltekniker och får driva utredningen. Den ende som förefaller vara på hans sida är överste Mikhail Fetisov (Donald Sutherland), som stöter på motstånd från sina överordnade och framför allt från den politiske officeren Bondartjuk (Joss Ackland).

I V for Vendetta spelar Stephen Rea en polis som jagar en brottsling och känner sig som den ende vettige mannen i ett hav av dårar. Citizen X måste ha varit bra träning inför den rollen. Burakov får inte fler medarbetare eller mer utrustning - det vore att erkänna att man inte hanterar situationen. Han får inte kontakta FBI och be om hjälp - det vore att erkänna att Sovjetunionen ligger efter USA. Han får inte berätta om morden för allmänheten - det vore att erkänna att det finns seriemördare i Sovjetunionen. Bondartjuk dundrar att seriemördare är ett dekadent västfenomen, ingenting som händer i kommunismens paradis.

Burakov vill spana på tågstationer där mördaren verkar hitta sina offer. Bondartjuk föredrar att angripa kända homosexuella - vissa av offren var ju pojkar - och han förbjuder Burakov att gripa partimedlemmar. De står över varje misstanke. I scen efter förtvivlad scen tvingas Burakov sparka in dörrar och se på när hans underlydande släpar ut homosexuella män som han mycket väl vet är oskyldiga. Spaningen på tågstationerna fortsätter han ensam på sin fritid och i det fördolda söker han hjälp från psykiatern Aleksandr Bukanovskij (Max von Sydow), som sätter ihop Sovjetunionens första psykologiska profil av en seriemördare.

De fem stora rollerna spelas av stora skådespelare. Rea får oss att känna smaken av Burakovs förtvivlan, Sutherland antyder frustrationen inom Fetisov efter ett liv i den sovjetiska armén, Jeffrey DeMunn låter oss ana det kaos som råder i Tjikatilos huvud, Ackland gör en trovärdig bild av en man som försöker framstå som en ideologisk fanatiker för att ingen ska misstänka honom, och von Sydow är som vanligt fantastisk som den ende psykiater som vågar röra detta kontroversiella fall med tång.

Citizen X är ett porträtt av en hängiven man som genom ren viljestyrka inspirerar dem runt omkring honom. De hatar honom till att börja med; de är vana vid att jobba så lite som möjligt och gå hem när klockan blir fem, men till slut smittas de av hans entusiasm, som dock är helt glädjelös. Han vill bara rädda liv.

Citizen X är också ett porträtt av en mycket sjuk och svårt störd man som hanterar sin impotens genom att mörda, så brutalt som möjligt. När han inte kan ha sex dödar han i stället. I sitt privatliv är han en misslyckad förlorare, men ute i skogen, med en kniv i handen och ett barn under sin tumme är han kung.

Men framför allt är Citizen X nog ett porträtt av ett sjukt samhälle där byråkrati och anseende betydde mer än att rädda medborgarnas liv. Det var först när Sovjet hade fallit som Tjikatilo kunde gripas. Hans rättegång blev den första stora mediehändelsen i det nya Ryssland och en symbol för det man nu skulle försöka lämna bakom sig. Hur många liv hade kunnat räddas om Burakov inte varit bakbunden av byråkraterna?

16/5: Kill the Irishman (2011)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Önskning: Adaptation

Patrik sa...

Den är tagen. Ska bara se om den först; den känns inte som en film man recenserar ur minnet av en genomtittning.