måndag 22 augusti 2011

Remo Williams: The Adventure Begins (1985) - 4/6


Krigsveteranen och polisen Sam Makin (Fred Ward) vaknar upp i en sjukhussäng och upptäcker att hans död har iscensatts av CURE, en hemlig organisation som verkar bestå av två män (Wilford Brimley och Conn McCleary) och har förbindelser med USA:s regering. Makins utseende förändras, han ges namnet Remo Williams, och han får veta att hans nya jobb är att vara lönnmördare åt CURE.

Hans första jobb är att döda en mager asiatisk gubbe som lätt oskadliggör honom och därefter förolämpar honom. Det visar sig att detta är Chiun (Joel Grey), mästare i stridskonsten sinanju, som nu får uppgiften att lära upp Remo till något annat än en klumpig exsnut.

Det är Chiun som ger filmen dess charm och hjärta. Han är arrogant, nedlåtande, kvickkäftad, rasistisk och sexistisk, men det går inte att tycka illa om honom. Han är även övermänsklig till en grad som får mig att undra varför CURE inte bara använde sig av honom i stället för att gå genom allt besväret med Remo. Chiun kan springa på våt cement utan att lämna spår, ducka kulor, röra sig obehindrat i mörker och föra kvinnor till extas på sekunder.

Remo blir Chiuns elev och tar sig, trots att Chiun ständigt gör klart för honom att han är fullständigt värdelös, snabbt fram genom lektionerna. Chiun räknar med att han kommer att bli klar lite tidigare än beräknat, kanske rentav inom femton år. CURE arbetar på ett lite tightare schema än så och Remo får snart ge sig ut på uppdrag och demonstrera superkrafterna Chiun lärt honom. Det där sinanju verkar rätt bra.

Remo Williams: The Adventure Begins var tänkt som ett pilotavsnitt till en TV-serie, men serien blev aldrig av. Jag vet inte varför och har inte ens några bra gissningar, för ett årtionde som producerade Knight Rider, The A-Team och Airwolf borde ha kastat sig över den här historien om ett levande vapen och hans käftslängde lärare. Det finns ingen gräns för hur många halvhyfsade manus som Remo och Chiun hade kunnat akrobata sig igenom.

Nu blev det inte så, och filmen är det enda vi har av Remo, i alla fall vad gäller film och TV. Bokserien The Destroyer som han kom ifrån är till synes oändlig och odödlig. Som film är Remo Williams: The Adventure Begins småcharmig och harmlös på ett typiskt åttiotalssätt, utmärkt underhållning för stunden och lika delar larvig och allvarlig.

Inga kommentarer: