söndag 24 april 2011

The Hessen Affair (2009) - 4/6


Jack Durant (Billy Zane) står på en flodstrand och kastar ovärderliga diamanter i vattnet. För att förklara varför går hans berättarröst tillbaka till sommaren 1945 när han var överste i amerikanska armén. Tyskland har kapitulerat, den europeiska freden är ung och Durant anländer till slottet Kronberg samtidigt som dess ägare Sofia av Hessen ger sig av. Hon orkar inte se sitt arvsslott tas över av amerikaner.

Kronberg förvandlas till högkvarter och inofficiell festlokal för armén. En kväll hittas gamla sällsynta viner i ett lönnrum och ryktena börjar gå om att det finns betydligt värdefullare skatter än så att finna. Löjtnant Kathleen Nash (Lyne Renee) och Roy Tarlton (Rudolph Segers) leds av en tysk betjänt till en källarvägg som ser ny ut. När de ska bryta sig in dyker Durant upp och tillsammans hittar de fyra en gömma juveler, och inte vilka juveler som helst. Tysklands kronjuveler. Värdet går inte att uppskatta.

Alla vill bli rika men ingen litar på någon annan. Komplicerade planer smids, juvelerna smugglas till USA, hälare kontaktas och juvelerna ska säljas, helst utan att vinsten delas på alltför många. En klassisk konspiratorisk härva uppstår, vars natur inte står riktigt klar förrän i slutscenen.

The Hessen Affair är en film där man hejar på huvudpersonerna för att de är huvudpersoner, inte för att de har rätten på sin sida. Det är en film där man försöker reda ut de olika karaktärernas planer och motivationer men aldrig vet säkert om man har lyckats, och det gör ingenting. Det är underhållande att hänga med och försöka räkna ut hur det hänger ihop. The Hessen Affair är en av de förvånansvärt sällsynta filmer där karaktärerna ljuger hejdlöst för varandra utan att informera tittarna om att de ljuger.

I början av filmen påstås att den är baserad på en sann historia, men i så fall är det väldigt löst. Det fanns ingen Sofia av Hessen, hennes bror gifte sig inte med engelska drottningen och om de andra karaktärerna fanns så har de inte lämnat några större spår efter sig. Det kanske hände något liknande - jag skulle bli förvånad om det inte gjorde det, under de kaotiska månaderna efter Tysklands kapitulation - men jag skulle inte tro att det liknar The Hessen Affair särskilt mycket.

Det spelar ingen roll. The Hessen Affair kommer inte att vinna några priser eller gå till filmhistorien, men den är smart och oförutsägbar, och den förtjänar bättre än att vara så okänd som den är.

1/5: Oldboy (2003)

Inga kommentarer: