torsdag 30 augusti 2012

Tootsie (1982) - 2/6


Det fanns alltså, under min livstid, en tid då man kunde göra en komedi på det ensamma skämtet att en man klär ut sig till kvinna och få den hyllad av både kritiker och publik. När jag i dag ser Tootsie känns den bara som en relik från en - tack och lov - försvunnen era. Tootsie är över tjugo år yngre än Some Like It Hot men gör ändå sämre ifrån sig med samma koncept.

När Robin Williams klädde ut sig till kvinna i Mrs. Doubtfire fungerade det mycket bättre därför att skämten gick bortom "Herre Gud! En karl! I kvinnokläder!" och "Den karlen kysste en annan karl! Så dråpligt!", och för att den historien hade en äkta emotionell kärna. Men 1982 räckte det tydligen att sätta på Dustin Hoffman en klänning för att applåderna skulle hagla.

Hoffman spelar Michael Dorsey, en talangfull skådespelare som har skaffat sig ett rykte som svår att arbeta med. Av allt att döma förtjänar han det; när han får en roll som tomat i en reklamfilm lyckas han få sparken genom att bråka om att tomater inte kan sitta ner. Han tjatar på sin agent George (Sydney Pollack) som förklarar det ovanstående för honom och suckar uppgivet.

Michael hittar sin lösning när han följer sin väninna Sandy (Teri Garr) till en provspelning till en roll i en såpopera. Hon får inte rollen så Michael sätter på sig en klänning och provspelar. Till allas låtsade chock får han rollen och Dorothy Michaels blir snabbt TV:s senaste sensation. Dorothy improviserar, gör en egensinnig tolkning av rollen, gör sig till vän med kollegan Julie Nichols (Jessica Lange) och får allt mer ett eget liv.

Naturligtvis börjar Michael tända på Julie och naturligtvis finns det en karl i närheten som tänder på Dorothy. En smärtsamt pinsam scen involverar Michaels desperata försök att slippa kyssa en karl som Dorothy enligt manuset måste, och givetvis slutar det trots alla hans ansträngningar med en kyss. Så dråpligt!

Det är tur vi har en förstklassig skådespelare som Dustin Hoffman i huvudrollen, för annars hade Tootsie varit helt outhärdlig. I stället är den bara dålig, tråkig, och skrattbefriad. Jag har bara vaga minnen av 1982, men jag får väl anta att det här materialet var vågat och radikalt då. Någon annan anledning till Tootsies enstämmiga hyllningskör kan jag inte hitta.

Inga kommentarer: